Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Actieweek Hou van Horen vestigt aandacht op sluipend probleem van gehoorverlies

Nederlanders belasten te vaak hun oren te zwaar en riskeren doofheid

Huizen, 1 oktober 2007 Nederlanders stellen zich veel bloot aan overmatig geluid en riskeren in toenemende mate blijvende gehoorschade. Uit onderzoek van TNS NIPO, uitgevoerd in opdracht van Specsavers Zien en Horen, blijkt dat 77 procent van de Nederlanders muziek wel eens hard heeft staan (onder jongeren in de leeftijd van 18 tot 34 jaar is dat zelfs 88 procent). En bijna een kwart heeft op het werk te maken met te hard geluid. 24 procent van de ondervraagden is minimaal één keer per maand op rumoerige plaatsen, zoals concerten, cafés of discotheken (43 procent van de jongeren). Met de actieweek Hou van Horen vraagt Specsavers in de week van 1 tot en met 6 oktober aandacht voor het sluipende probleem van gehoorverlies.

Het onderzoek van TNS NIPO sluit aan op eerdere berichten dat veel jongeren cijfers spreken van 20.000 jongeren met gehoorschade - kampen met een achteruitlopend gehoor, vaak door het dragen van MP3-spelers waarvan het volume te hard staat. Of omdat ze geregeld in ruimten verkeren waar geluid harder is dan 85 decibel, de kritische grens voor het al dan niet optreden van gehoorschade. Aanleiding voor Specsavers om onderzoek te doen naar de bewustwording onder de Nederlandse consument als het gaat om gehoorschade.

Uit het onderzoek blijkt dat niet alleen privé, maar ook op het werk Nederlandse oren geregeld worden blootgesteld aan overmatig lawaai. 87 procent van de Nederlanders weet weliswaar dat het werken in een luidruchtige omgeving slecht voor hun oren is, maar toch wapenen de respondenten die in een luidruchtige omgeving werken zich daar slechts in 50 procent van de gevallen tegen. Minder gevaar voor permanente gehoorschade ziet men bij het uitgaan, bijvoorbeeld in luidruchtige kroegen en cafés (51%) of het spelen van harde muziek in de auto (54%), terwijl dat toch net zo schadelijk kan zijn voor het gehoor als te harde muziek over een koptelefoon.

85 decibel

Specsavers wil met de week Hou van Horen aandacht vestigen op de negatieve consequenties van een te hoge geluidbelasting op oren. In de week van 1 tot en met 6 oktober kunnen Nederlanders bij het merendeel van de 83 winkels van Specsavers terecht voor een gratis gehoortest. Bij een aantal winkels kunnen ze zelfs de oordopjes van hun MP3-speler laten testen op een speciale decibelmeter gekoppeld aan een stoplicht. Staat het geluid harder dan 85 dB, dan brandt de rode lamp om aan te duiden dat een kritische geluidsgrens wordt overschreden, hetgeen gehoorbeschadiging kan betekenen. Deze decibelcheck wordt voor het eerst gehouden in de vestiging van Specsavers in Rotterdam Lijnbaan. Voorbijgangers met een MP3-speler op hun hoofd worden aangesproken en gevraagd het volume te laten doormeten om hen zo bewust te maken van het gevaar dat ze lopen.

Verder zijn in alle vestigingen van Specsavers lijstjes beschikbaar waarop staat welke geluidbronnen blijvende gehoorschade kunnen veroorzaken en hoeveel decibel die produceren. Vaak schrikken mensen als ze zien dat een auto die met vijftig kilometer per uur langsrijdt al 85 decibel geluid produceert. Een autoradio op maximale sterkte zit al op 110 decibel, een drumstel op 115, een opstijgend vliegtuig op 130 en tijdens een concert wordt zelfs tussen de 110 en 140 decibel geproduceerd. Een enorme belasting van de oren die resulteert in gehoorschade en kan leiden tot blijvende doofheid , vertelt Jan van der Giessen audicien van Specsavers.

Steeds jonger een probleem

Uit het onderzoek van TNS NIPO blijkt dat tweederde van de Nederlanders denkt dat gehoorschade niet voor het dertigste levensjaar optreedt. In werkelijkheid kan iedereen ongeacht leeftijd gehoorschade oplopen. Je kan ook duidelijk merken dat in de afgelopen jaren de gemiddelde leeftijd van mensen die een gehoortest laten doen en zich een hoortoestel aan laten meten aanzienlijk is gedaald , aldus van der Giessen. Iemand van 17 jaar die zich tijdens een snoeihard rockconcert blootstelt aan een geluidsniveau harder dan 110 decibel krijgt tussen zijn 30ste en 35ste jaar onherroepelijk de rekening gepresenteerd. Mensen die meer willen weten over de gevolgen van gehoorschade en hoe zij dit kunnen voorkomen, kunnen tijdens de actieweek Hou van Horen bij Specsavers terecht. Voor meer informatie: www.houvanhoren.nl

Over Specsavers Zien en Horen
Specsavers Opticiens is de snelst groeiende groep van opticiens in ons land en heeft internationaal meer dan 800 optiekwinkels, waarvan op dit moment 83 winkels in Nederland. De winkels worden geëxploiteerd op 50:50 joint-venture basis onder leiding van een lokale partner/directeur. Specsavers-winkels worden geleid door volledig gediplomeerde opticiens, die uitgebreid oogonderzoek verrichten. Sinds 2007 biedt Specsavers Zien en Horen in 60 procent van haar winkels ook professionele hoorzorg aan haar klanten. Deze wordt uitsluitend verleend door gediplomeerde register audiciens. In het Verenigd Koninkrijk opent wekelijks een Specsavers-audicien de deuren van een nieuwe winkel. Inmiddels telt Specsavers hier ongeveer 200 winkels.


- EINDE PERSBERICHT -

Voor meer informatie (

Ingezonden persbericht