Vereniging van Effectenbezitters


Effect 20: Turbo's en Speeders stellen vaak teleur

In Effect 20 komen de volgende onderwerpen aan bod:

Turbo s en Speeders: snelle jongens voor speculatieve beleggers De VEB heeft naar aanleiding van de vele vragen van haar leden over turbo s en speeders onderzoek gedaan naar de afrekening en de directe en indirecte kosten van deze producten. In de praktijk blijkt dat de restwaarde soms flink lager kan uitpakken dan verwacht, zeker bij een scherpe koersbeweging. Verder een uitgebreide uitleg van de werking van deze nieuwe, zeer succesvolle producten en een opsomming van de voordelen, de nadelen, de kosten en de risico s.

Heijmans: hogere marges gloren
Effect had een interview met Guus Hoefsloot, de topman van bouwbedrijf Heijmans. Hoefsloot is optimistisch over de resultaten voor Heijmans in de komende jaren, met name omdat de sector laat-cyclisch is. In een recessie heb je slechte marges (...) Op de top van de cyclus krijg je goede prijzen. Daarna, als de economie weer terugzakt, kun je materialen inkopen tegen lagere prijzen. (...) De bouw gaat dus pas weer zijn echte marges maken als de cyclus over zijn top heen is. En van de subprimecrisis heeft Heijmans geen last: De huizenprijzen zijn hoog in Nederland en de hypotheekverstrekkers worden kritischer. Maar dat heeft niks te maken met subprime (...) Banken zeggen: we zijn niet bereid elk prijsniveau te financieren. Nu is vier à vijf keer het bruto-inkomen normaal, een paar jaar terug was het zes. Op zich is dat gezond, hoewel het op korte termijn misschien de vraag drukt.

Peter Paul bedankt!
De VEB neemt na 12 jaar afscheid van zijn directeur Peter Paul de Vries. Met een fotocollage van 4 pagina s eert Effect de scheidende directeur. Hoogtepunten en dieptepunten passeren nog één keer de revue, zoals het vingertje van Moberg en de rechtbankoverwinning op ABN Amro.

Verder in Effect:

* Prettig kennis te maken: nieuwe column van Jan Maarten Slagter, per 1 oktober directeur van de VEB. De man die de VEB na het tijdperk de Vries zal gaan leiden stelt zich voor.
* Even genoeg van ASMI en ASML: sectoranalyse door Jacques Potuijt over de toeleveranciers aan de halfgeleidersector. Het lijkt tijd om winst te nemen.
* Claimemissie Fortis: dure sigaaruit eigen doos: tot 9 oktober zal de koers van Fortis onder druk staan van de claim-emissie.
* Mager bod op Wegener: het bod van meerderheidsaandeelhouder Mecom op Wegener is mager, maar de overige certificaathouders lijken met de rug tegen de muur te staan.
* Geld en vertrouwen: column van Corné van Zeijl over de bankrun bij een dreigend faillissement.
* Gevaarlijk short gaan: Kees van Lieshout laat enkele concrete optieposities zien waarmee geprofiteerd kan worden van een koersdaling. Dat is niet zonder risico.
* Explosieve mix: technische analyse door Royce Tostrams van de goudprijs, olieprijs en de Amerikaanse dollar ten opzichte van de euro.
* Ankeren: column van Evert Waterlander over waar beleggers in turbulente markten de bodem moeten zoeken.
* Twee keer 17%, twee keer niet doen: bespreking van twee gestructureerde producten die allebei een aantrekkelijke rentecoupon van 17 procent bieden. De risico s zijn echter aanzienlijk en het opwaartse potentieel is beperkt.
* Inzage in eigen dossier moet: juridische kijk op het recht van klanten van financiële instellingen om hun eigen dossier in te mogen zien.
* Loyaliteitsdividend DSM weer ter discussie: Volgens de procureur-generaal bij de Hoge Raad is een dividendbonus voor sommige aandeelhouders niet in strijd met het gelijkheidsbeginsel.

De volledige artikelen kunt u lezen in Effect nummer 20. Voor de pers zijn de artikelen op aanvraag beschikbaar via het secretariaat van de VEB (070-3130000)

Vereniging van Effectenbezitters