Voedingcentrum
Bewust vis kiezen met de VISwijzer
1 oktober 2007
De VISwijzer van het Wereld Natuur Fonds (WNF) en Stichting De
Noordzee is vernieuwd. De VISwijzer laat zien wat goede en slechte
viskeuzes zijn met het oog op natuur en milieu. Het Voedingscentrum
vindt het belangrijk dat consumenten deze aspecten mee kunnen wegen
bij hun aankoop. Er is voldoende aanbod van duurzaam gevangen en
gekweekte vis om met een gerust hart vis te kunnen eten.
Vis eten is gezond. Vanwege de vetzuren adviseert het Voedingscentrum
om twee keer per week vis te eten, waarvan één keer vette vis.
Tegelijkertijd worden veel vissoorten overbevist, waardoor ze worden
bedreigd. Ook veroorzaakt de visserij (milieu)problemen. Zo zijn er
visserijmethoden die de natuur op de zeebodem beschadigen of waarbij
ook veel andere dieren sterven, zoals haaien, dolfijnen, schildpadden
en zeevogels. Ook bij gekweekte vis kunnen er problemen zijn, zoals
het gebruik van wilde vis als visvoer. De VISwijzer van het Wereld
Natuur Fonds (WNF) in samenwerking met Stichting De Noordzee, maakt
het consumenten mogelijk bewust te kiezen.
Vissoort en herkomst belangrijk
De Viswijzer deelt vis in in drie categorieën: âprima keuzeâ (groen),
âtweede keuzeâ (oranje) en âliever nietâ (rood). De beoordeling
verschilt per vissoort en herkomstgebied en hangt bijvoorbeeld af van
de visserijmethode. Elk jaar wordt gekeken of de indeling nog klopt.
In de nieuwe VISwijzer is het aantal vissen in de rode groep groter
geworden. Kabeljauw uit IJsland is van âgroenâ naar âoranjeâ gegaan:
ook in de IJslandse wateren wordt deze vis schaarser. Gezonde én
duurzame keuzes zijn nog steeds zoute haring, sardines en zalm uit de
Verenigde Staten en Canada. Ook biologische zalm en forel en vis met
het MSC-keurmerk zijn prima. Hetzelfde geldt voor gekweekte tilapia en
meerval uit Nederland en België en gekweekte forel. Kweekzalm uit
Schotland en Noorwegen is met het oog op het milieu een middenweg.
Ronduit slechte keuzes voor het milieu zijn bijvoorbeeld kabeljauw uit
de Noord- en Oostzee, Europese paling, heilbot, schol, (slip)tong,
blauwvin- en geelvintonijn, zeewolf en zwaardvis.
Meer duurzame vis
Ook Greenpeace adviseert consumenten over een duurzame keus met de
âVis-a-cardâ. De Vis-a-card is minder uitgebreid dan de VISwijzer en
maakt minder onderscheid naar vangstgebied. In grote lijnen komt de
indeling van de vermelde vissoorten overeen.
Het Productschap Vis heeft eigen sites met informatie over vis en
herkomst. Daar is ook te lezen welke plannen de Nederlandse
visserijsector heeft gemaakt om meer duurzaam te gaan vissen en
bijvoorbeeld de palingstand weer op peil te brengen.
Het WNF ijvert voor een groter aanbod van duurzame vis, zoals vis met
het Marine Stewardship Council-keurmerk-keurmerk (MSC). Dat werpt zijn
vruchten af. De verwachting is dat het aanbod van vis met het
MSC-keurmerk in 2008 zal toenemen bij supermarkten, zoals bij Albert
Heijn, visspeciaalzaken en diverse restaurants. Bij vis met het
MSC-keurmerk worden de visstanden duurzaam beheerd en wordt zo min
mogelijk schade toegebracht aan het leven in de zee.