GroenLinks

Niet langer spelen met veiligheid

made in China 26 september 2007

Er komt geregeld speelgoed op de markt dat schadelijk is voor de gezondheid van de kinderen die ermee spelen. Recente grootschalige terugroepacties van Chinees speelgoed bewijzen dat. Op initiatief van de Groenen eist het Europees Parlement strengere veiligheidsvoorschriften en meer controle.

De huidige speelgoedrichtlijn, die sinds 1988 nauwelijks is gewijzigd, bevat onvoldoende waarborgen voor de veiligheid van kinderen. Joost Lagendijk: "De bestaande richtlijn is te vrijblijvend. Op dit moment hebben fabrikanten van speelgoed veel te veel macht bij het opstellen van veiligheidsstandaarden. Dat moet echt anders. Niet economische belangen, maar het recht op een gezonde toekomst voor elk kind dient het uitgangspunt te zijn."

Eind dit jaar speelgoedrichtlijn herzien
Het Europees Parlement eiste deze week dat de Europese Commissie nog voor het eind van dit jaar terugkomt met een herziene speelgoedrichtlijn, waarin effectieve veiligheidsstandaarden zijn opgenomen.

Betere controle
De Groenen riepen de Europese Commissie ook op strenger te controleren en strenger op te treden tegen fabrikanten die onveilig speelgoed op de markt brengen. Een ruime meerderheid van het Europees Parlement stemde daarmee in. De controle op speelgoed is nu nog onvoldoende om de veiligheid van kinderen te garanderen. In de eerste acht maanden van 2007 waren er al bijna evenveel meldingen van gevaarlijke producten als in heel 2006. Dit terwijl de Europese Commissie nog nooit een bedrijf beboette voor het op de markt brengen van gevaarlijk speelgoed.

GroenLinks-europarlementariër Joost Lagendijk is bezorgd: "Speelgoed moet absoluut veiliger worden, want op dit moment stellen we kinderen aan onverantwoord hoge risico's bloot. Strenge
veiligheidsvoorschriften en strenge controle zijn daarbij absoluut noodzakelijk."

Misleidende markering
Ronduit misleidend is de CE-markering. Door deze markering, die veelvuldig op etiketten van producten staat, wekt men de schijn van een veilig product. Maar de CE-markering is geen keurmerk dat door een onafhankelijke instantie wordt toegekend. Als een producent meent aan de Europese standaarden te voldoen, kan hij zelf besluiten dit keurmerk te gebruiken. Er vindt slechts steekproefsgewijze controle plaats.

Geen veiligheidsclaim
"Stelselmatig krijgen consumenten de indruk een veilig product te kopen, terwijl dit mogelijk niet zo is. Gevaarlijke stoffen worden vaak pas achteraf ontdekt, zodat er niets anders opzit dan terugroepen. Maar het probleem van het terugroepen van gevaarlijke producten is dat lang niet iedereen bereikt wordt. Zo blijft schadelijke speelgoed binnen het bereik van kinderen. Er moet veel beter gecontroleerd worden op de naleving van Europese standaarden, dat zijn we aan onszelf en aan onze kinderen verplicht", aldus Lagendijk.

De Groenen stelden voor dat CE-markering niet langer als veiligheidsclaim mag worden gebruikt, maar daarvoor was helaas geen meerderheid in het Europees Parlement.

Totaalverbod op schadelijke stoffen in speelgoed Wel pleitte een meerderheid voor een totaalverbod op schadelijke stoffen in speelgoed. Lagendijk: "Kankerverwekkende stoffen en stoffen die onvruchtbaarheid veroorzaken horen simpelweg niet in speelgoed thuis. Kinderen dienen daartegen beschermd te worden. Strenge controles vooraf moeten ervoor zorgen dat speelgoed dat in de winkel terecht komt ook echt veilig is. Ik ben blij dat mijn collega´s met een dergelijk totaalverbod hebben ingestemd."