GroenLinks

Europees Parlement geeft basisrechten aan treinreizigers

Treinvertraging 26 september 2007

Treinreizigers moeten hun geld terugkrijgen bij vertragingen en hun fiets mee kunnen nemen in de trein. Verder dienen treinen altijd toegankelijk te zijn voor minder valide mensen. Ook op onbemande stations. Dit besloot het Europees Parlement dinsdag in Straatsburg.

GroenLinks-europarlementariƫr Joost Lagendijk is tevreden: "Het is goed nieuws dat nu overal in Europa dezelfde basisrechten gaan gelden voor treinreizigers. Het is natuurlijk vreemd als reizigers in een internationale trein bij het passeren van elke grens andere rechten krijgen. Europese basisrechten scheppen duidelijkheid voor treinreizigers overal in de Europese Unie."

Denk aan het milieu, pak de trein
Met de trein reizen is goed voor het milieu. Een treinreis veroorzaakt drie keer minder CO2-uitstoot dan dezelfde reis met de auto en een dikke tien keer minder dan dezelfde reis met het vliegtuig. "Europese basisrechten voor treinreizigers maken de trein een nog aantrekkelijker vervoersmiddel. Hopelijk zullen daardoor meer mensen de trein pakken in plaats van de auto of het vliegtuig", aldus Lagendijk.

Geld terug bij vertraging
Het Europees Parlement stemde in met een basisregeling voor vertragingen. Bij vertragingen vanaf een uur krijgen reizigers 25 % terug van het bedrag dat ze voor hun kaartje hebben betaald, bij vertragingen van meer dan twee uur is dat 50 %. Wanneer vooraf bekend is dat de vertraging bij aankomst op de eindbestemming een uur of langer is, kan de reiziger ervoor kiezen zijn vervoersbewijs in te leveren in ruil voor het volledige aankoopbedrag.

Joost Lagendijk: "Voor binnenlandse treinreizen hebben de Nederlandse Spoorwegen al een goede geld-terugregeling. Bij vertragingen vanaf een half uur betalen ze 25 % van de aankoopprijs terug en vanaf een uur de helft. Deze regeling gaat verder dan de Europese basisrechten en kan ongewijzigd worden voortgezet. De Europese eisen zijn namelijk minimumvoorschriften. Voor internationale treinreizen hebben de Nederlandse Spoorwegen nog geen geld-terugregeling. Die moet er nu wel komen."

Trein ook toegankelijk voor fiets en rolstoel
De Groenen in het Europees Parlement dienden ook een voorstel in om alle treinen toegankelijk te maken voor fietsen. Dit werd door een ruime meerderheid aangenomen. Lagendijk zegt: "Fietsen is gezond en goed voor het milieu. Het is belangrijk om fietsen aantrekkelijker te maken. Gelukkig mag de fiets nu overal in Europa mee de trein in."

Ook minder valide mensen moeten met de trein kunnen reizen. Aanbieders van treinreizen zijn verplicht ervoor te zorgen dat hun treindiensten altijd toegankelijk zijn, ook als je bijvoorbeeld in een rolstoel zit. "Een belangrijke eis. Het is een schande dat er in Europa nog steeds treinen en stations zijn, die voor invaliden niet toegankelijk zijn. Daar komt nu verandering in", aldus Lagendijk.