Senternovem



01-10-2007 | Corporaties Tilburg klaar voor invoering energielabel

De invoering van het energielabel - in het kader van de Europese richtlijn energieprestatie gebouwen EPBD - staat centraal in het derde energieconvenant dat de gemeente Tilburg heeft afgesloten met vier woningcorporaties. Het convenant bestrijkt de periode van 2006 tot 2010. De corporaties lieten al een Energie Prestatie Advies (EPA) uitvoeren voor alle woningen die voor 1997 zijn gebouwd. Daarmee zijn de corporaties al lang klaar voor de invoering van het energielabel.

Verbeteringen mogelijk
De woningcorporaties hebben zichzelf al in 2006 verplicht om energieprestatie te integreren in het strategische voorraadbeleid. Volgens het convenant voldoen de corporaties daarmee niet alleen aan de wettelijke richtlijnen, maar zorgt deze aanpak er ook voor dat de woningvoorraad systematisch en planmatig wordt beoordeeld op kwaliteit en kwaliteitsverbetering. "Een goede zaak", vindt Mart van Hamont, hoofd installatiebedrijf van TBV Wonen.

"Door in kaart te brengen waar we wat betreft de kwaliteit van onze woningen nu staan, kunnen we vervolgens keuzes maken waar we naar toe willen." De aandacht van TBV Wonen voor het energiegebruik van haar woningen stamt al van ver voor het eerste energieconvenant in de gemeente Tilburg. In 1985 ontving de Unie van woningcorporatie Tilburg uit handen van toenmalige minister Van Ardenne de Energiebesparingtrofee.

Rond die tijd nam de corporatie heel veel energiebesparende maatregelen in haar woningen. "Soms vind ik het wel een nadeel dat we toen zoveel hebben gedaan", vertelt Van Hamont. "We hebben toen overal dubbel glas geplaatst. Inmiddels is er HR++ glas op de markt, maar het is economisch gezien niet aantrekkelijk om al dat dubbele glas nu te gaan vervangen." Echt grote stappen wat betreft energie-efficiency zijn volgens Van Hamont niet meer te maken, maar verbeteringen zijn zeker nog mogelijk.

Woonlasten
Door de stijgende energieprijzen letten huurders wel steeds meer op het energieverbruik van een woning, weet Peter den Biggelaar, project voorbereider bij TBV Wonen, uit ervaring. "De keuze van een huis wordt niet echt bepaald door het energieverbruik", vertelt Den Biggelaar. "Maar als mensen eenmaal in de woning zitten en elke maand weer de energierekening moeten betalen, gaan ze wel bij ons vragen of dat energieverbruik niet minder kan. Dat is vaak wel mogelijk door een combinatie van gedrag en techniek. Maar aan een lagere energierekening zit wel een ondergrens.

TBV Wonen denkt steeds meer in termen van woonlasten. Huur- en energiekosten zijn wat dat betreft onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Dat wil overigens niet zeggen dat alle woningen van TBV Wonen straks een A-label zullen krijgen. "Vanuit het strategisch voorraadbeleid kunnen we bekijken welke investeringen we in welke complexen willen doen. Stel dat we met een complex in B scoren. Als we een aantal maatregelen nemen zitten we nog steeds in B. Is dat dan de investering waard? Dat heeft natuurlijk alles te maken met de bandbreedte van het label.", aldus Den Biggelaar. Van Hamont vult aan: "In het kader van de woonlasten kun je huurders ook een keus geven. Of je huurt een woning met een laag energieverbruik en met een hogere huur. Of je wilt een lage huur en dat betekent dat je energiekosten hoger zijn."

Investeringen
Dat heeft ook alles te maken met de investeringen die de corporatie zelf moet doen om energiebesparende maatregelen te nemen. Niet alle maatregelen zijn door te berekenen aan huurders. In dat geval moet je als corporatie investeren, terwijl de huurders het voordeel hebben in de vorm van een lagere energierekening. Isolatie van een plat dak of het plaatsen van hr-ketels doet TBV Wonen in het kader van planmatig onderhoud en dat wordt niet doorberekend in de huur. Maar andere maatregelen rekent TBV Wonen wel door. Van Hamont: "Dan zetten we een kostenplaatje op waarbij we bewoners kunnen voorrekenen wat de maatregel aan energiebesparing oplevert. Dan kan daar wel een kleine huurverhoging tegenover staan. Daarbij zorgen we wel dat de totale woonlasten niet stijgen. Door mensen persoonlijk te benaderen hebben we vaak een hoge score van huurders die mee wil doen. We proberen dan ook duidelijk te maken dat een energiebewuste levensstijl niet betekent dat je comfort en gemak verliest. Sterker nog, vaak verhogen dit soort maatregelen juist het comfort in de woning."

SenterNovem ondersteunt gemeentes en corporaties bij het invoeren van het energielbalel. Voor meer informatie hiervoer kunt u terecht op de internetsite van SenterNovem:
www.senternovem.nl/kompas/woningbouw