Provincie Limburg

Persberichten

Bijzonderheden uit Provinciale Staten 28-09-2007 De vergadering van Provinciale Staten stond in het teken van de uitwerking van het coalitieakkoord 2007-2011 en de interpellatie van de fracties van SP, VVD en GroenLinks over de salarisstructuur van de directeur van het LIOF.
SP stelde mondelinge vragen over huisvesting van grote groepen buitenlandse arbeiders in Noord-Limburg.
Een motie naar aanleiding van de verhoging van het 1-kaartje van Veolia werd aangenomen.

Huisvesting grote groepen buitenlandse arbeiders Noord-Limburg Thijs Coppus (SP) stelde mondelinge vragen naar aanleiding van de actualiteit dat een zestal gemeenten in Noord-Limburg het huisvesten van grote groepen buitenlandse arbeiders tegengaan. Verantwoordelijk gedeputeerde Driessen gaf in zijn antwoord aan dat de Provincie over deze problematiek onder meer overleg voert met gemeenten; ook op nationaal niveau speelt dit onderwerp. De Provincie streeft in haar beleid naar reguliere huisvesting. Via de statencommissie zal de gedeputeerde de staten verder informeren.
De SP kondigde een voorstel aan voor een proefproject waarin participeren: gemeenten, CWI, woningbouwcorporaties, grote werkgevers en de doelgroep. In dit project dient de Provincie een belangrijke regierol te vervullen.

Uitwerking van het coalitieakkoord 2007-2011
De coalitiepartijen CDA, PvdA en PNL gaven hun steun aan het coalitieakkoord Investeren en verbinden van het college van Gedeputeerde Staten. De fracties gingen in op de uitwerking en gaf daarbij de eigen prioriteiten en wensen aan. Zo riep het CDA op tot een conferentie met de portefeuillehouders maatschappelijke zaken uit Limburg met als doel samen te komen tot een structurele ondersteuning van de Kledingbank. Ook suggereerde het CDA een onderzoek naar mogelijkheden van een soort van OV-jaarkaart voor MBO- en VMBO-scholieren.
PNL vroeg aandacht voor stimulering en subsidiering van de kleinschalige projecten en een zo groot mogelijke spreiding over de regios van de in te zetten middelen.

De oppositiepartijen (SP, VVD, GroenLinks, Partij voor de Dieren en D66) verweten het college vaagheid en misten in het coalitieakkoord visie en concrete - door PS controleerbare doelstellingen. De SP vroeg bij de uitwerking van het akkoord vooral aandacht voor de wijze van aanpak van de Limburgse wijken, culturele aanbod buiten de regio Maastricht, experimenten op het gebied van OV en beleid dat gericht is op jongeren die buiten de boot vallen. De SP miste concretisering van de themas duurzaamheid en veiligheid. De VVD acht de lobby van het college richting Den Haag niet effectief en vraagt het college om een andere aanpak. De VVD mist in het akkoord concretisering op de onderwerpen (duurzame) woningaanbod, seniorenbeleid, middelen revitalisering van bedrijventerreinen en evenredige spreiding van cultuur. De VVD vroeg de toezegging van het college dat er in de komende 4 jaar geen lastenverzwaring zal komen voor de Limburgse burger.
GroenLinks vraagt prioriteit voor projecten met directe klimaateffectiviteit, het terugdringen van wachttijden in de jeugdzorg en ICT in de ketenzorg; verdubbeling van de Maaslijn en reductie van de intensieve veehouderij.
Partij voor de Dieren mist in het coalitieakkoord aandacht voor duurzaamheid, biologische landbouw en dierenwelzijn.

Door de oppositiepartijen werd een motie ingediend met als doel door de Zuidelijke Rekenkamer een onderzoek uit te laten voeren naar de controleerbaarheid door Provinciale Staten van de beleidsvoornemens in het coalitieakkoord. Deze motie werd verworpen.

In de beantwoording door de leden van Gedeputeerde Staten werd ingegaan op de opmerkingen en suggesties uit de fracties. Via de verdere behandeling van de programmaonderdelen in de statencommissies én de vaststelling van de begroting 2008 in november a.s. door Provinciale Staten, blijven Provinciale Staten in de gelegenheid om kaders (bij) te stellen en controle uit te voeren op uitvoering. Uiteindelijk namen Provinciale Staten de uitwerking van het coalitieakkoord voor kennisgeving aan.

Interpellatiedebat over de salarisstructuur van de LIOF-directeur Dit debat werd aangevraagd door de fracties van SP, VVD en GroenLinks naar aanleiding van de opstelling en handelwijze van het college van Gedeputeerde Staten en de Commissaris van de Koningin (CdK) rondom de beloningsstructuur die door de Raad van Commissarissen (RvC) LIOF is toegepast bij de directeur van het LIOF. Om de LIOF-directeur een hogere beloning te laten ontvangen dan eigenlijk is toegestaan is destijds door de Raad van Commissarissen LIOF er mee ingestemd dat de directeur de vergoedingen uit commissariaten zelf mag houden en niet behoeven terug te vloeien naar het LIOF.
De vragen van Kees Schröer (GroenLinks), Ingrid Muijs (VVD) en Leny Eijssen (SP) over de rol en betrokkenheid van het college werden door gedeputeerde Vrehen en CdK Frissen beantwoord waarbij gedeputeerde Vrehen toezegde zich in te zetten om samen met EZ en de RvC LIOF tot een voor iedereen aanvaardbare oplossing te komen. De door de VVD en SP ingediende moties, die opriepen tot verdergaande acties, werden verworpen.

Motie 1-kaartje Veolia
Met het aannemen van de door GroenLinks, CDA, SP, PvdA, Partij voor de Dieren en D66 ingediende motie spraken, met uitzondering van de VVD, alle partijen in Provinciale Staten zich uit tégen de vervanging van het 1-kaartje in de Veolia-bussen door een kaartje voor 2,50 en werd het college opgeroepen om in overleg te treden met Veolia om tot een gematigder prijsbeleid te komen en van Veolia een totaalvisie op hun prijsbeleid te krijgen.

Verder stelden Provinciale Staten vast: de communicatiestrategie
2007-2011; het Burgerjaarverslag 2006 van de Commissaris van de Koningin; het Accountantsprotocol 2007; de Technische wijzigingen subsidieverordening woningbouwafspraken 2005 tot 2010 en de POL-aanvulling Robuuste verbinding Schinveld-Mook. Bij deze POL-aanvulling werden 2 amendementen van CDA/VVD aangenomen waardoor er in de Ecologische Hoofdstructuur op onderdelen meer ruimte komt voor bebouwing en landbouw.


1-10-2007 12:07