Gemeente Leeuwarden

VVD: Vragen over vrijstelling sollicitatieplicht.

Bron: VVD (01-10-2007)
Schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders zoals bedoeld in artikel 41, eerste lid, van het reglement van orde van de gemeenteraad van Leeuwarden.
In het kader van de Wet Werk en Bijstand kunnen mensen om uiteenlopende redenen vrijstelling van de sollicitatieplicht krijgen van de gemeente. Sinds de Wet Werk en Bijstand wordt er uitgegaan van maatwerk, in tegenstelling tot vroeger, waar grote groepen (categoriaal) vrijstelling kregen van de sollicitatieplicht, simpelweg omdat ze tot een bepaalde groep behoorden.

Als we kijken naar Leeuwarden dan hebben van de 3.720 bijstandsgerechtigden (juni 2007) in Leeuwarden 1.663 personen een ontheffing van de sollicitatieplicht. Ofwel maar liefst 45%! Dat wil zeggen dat deze mensen niet op zoek naar een baan hoeven in een arbeidsmarkt, die staat te springen om personeel. En ze dus geen kans krijgen om werkervaring op te doen. De redenen zijn leeftijd > 57½ jaar (170), lichamelijke en/of psychische aard (837), sociale aard (202), verzorging kind (106), verplichte scholing (29) en andere redenen (319).

De VVD Leeuwarden vindt dit een opvallend hoog percentage, zeker als gekeken wordt naar landelijke cijfers, die recent zijn gepubliceerd. Volgens een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is 25% van de mensen met een bijstandsuitkering ontheven van de sollicitatieplicht. Dit percentage is lager dan tot nu toe was ingeschat. Het onderzoek is gebaseerd op cijfers van 159 gemeenten, waar gezamenlijk bijna de helft van het aantal bijstandsgerechtigden woont.

Divosa (Vereniging van directeuren van overheidsorganen voor sociale arbeid ofwel directeuren van de sociale dienst) heeft in hun laatste monitor aangegeven dat het percentage vrijstelling van sollicitatieplicht 33% is. Het Divosa-percentage is gebaseerd op 32% van het aantal Divosa-leden.

Beide (landelijke) percentages voor de vrijstelling van de sollicitatieplicht zijn dus aanzienlijk lager dan in de gemeente Leeuwarden (25% en 33% tegen 45% in Leeuwarden).

De VVD Leeuwarden is van mening dat we, zeker in de huidige periode van hoogconjunctuur, toe moeten naar minder ontheffingen van de sollicitatieplicht. Zinloos solliciteren heeft natuurlijk geen nut. Als men echt niet kan werken, moet er natuurlijk vrijstelling worden gegeven.

Maar als het even kan, zo weinig mogelijk ontheffing van de sollicitatieplicht. Mensen waarvan men lange tijd dacht dat ze moeilijk weer aan het werk zouden komen, vinden op dit moment toch een baan. Leeuwarden heeft veel mensen te lang geparkeerd en gedacht "daar kunnen we niks meer mee". Het hoofd sociale zaken bij de gemeente Leeuwarden, bevestigde dat enige tijd geleden nog in de Leeuwarder Courant.

Naar aanleiding van het vorenstaande heeft de VVD Leeuwarden de volgende vragen:


· Hoe kijkt het college van B&W aan tegen het percentage vrijstelling van de sollicitatieplicht in Leeuwarden in relatie tot de huidige periode van hoogconjunctuur en de beschikbare vergelijkende cijfers?


· Is het college van mening dat er in Leeuwarden relatief veel vrijstelling van de sollicitatieplicht wordt verleend? Indien het college dat niet vindt, hoe moeten de cijfers van CBS en Divosa dan worden geïnterpreteerd?


· Indien het college vindt dat er relatief veel vrijstelling van de sollicitatieplicht wordt verleend, wat gaat het college er dan aan doen om het percentage naar beneden te brengen?


· Wat zijn de redenen voor het relatief hoge percentage vrijstelling van de sollicitatieplicht in Leeuwarden?


· Indien het te maken heeft met de bevolkingssamenstelling of samenstelling van het bestand met bijstandsgerechtigden, welke maatregelen neemt het college dan om hier verandering in aan te brengen?


· Heeft het college van B&W gegevens c.q. cijfers van andere, vergelijkbare gemeenten als Leeuwarden als het gaat om het percentage vrijstelling van de sollicitatieplicht? Zo ja, wat zijn die percentages dan en wat is de verklaring van eventuele verschillen? Zo nee, is het college dan bereid deze vergelijkende cijfers op korte termijn te achterhalen en de raad hierover te informeren?


· Welke criteria hanteert het college bij het geven van vrijstelling van de sollicitatieplicht? Is er sprake van maatwerk of wordt er vooral categoriaal (dat wil zeggen voor hele groepen mensen) vrijstelling verleend? Waarom hanteert het college deze werkwijze?


· Is het college met de VVD van mening dat er, gelet op de discrepantie tussen de landelijke en lokale cijfers en de grote vraag op de arbeidsmarkt, aanleiding is om de criteria opnieuw te bekijken en te herijken? Indien ja, is het college bereid hierover een notitie te vervaardigen die in de commissie Welzijn kan worden besproken? Indien nee, waarom niet?