Time : 16:25:51
Date : 27 September 2007
Sender Name: Everaets & C°

Brusselse Kliniek Sint-Jan neemt deel aan 'Internationale Week van de Borstvoeding'

Direct huidcontact tussen moeder en kind na geboorte is beste start voor borstvoeding .

Van 1 tot 7 oktober 2007 vindt opnieuw de Internationale Week van de Borstvoeding plaats. Het thema van dit jaar onderstreept het belang om baby's binnen het eerste levensuur na de geboorte aan de borst van hun moeder te laten drinken. In bepaalde landen kan dit gebaar de neonatale sterfte bij baby's zelfs drastisch doen dalen. Ook dit jaar sluit de kraamkliniek van de Kliniek Sint-Jan zich bij dit wereldwijde initiatief rond borstvoeding aan. "Baby's binnen het eerste levensuur aan de moederborst leggen, is zonder twijfel de beste start voor borstvoeding. Zowel voor moeder als voor kind houdt dit gebaar tal van voordelen in", beaamt lactatiekundige Chris Zelderloo van de Kliniek Sint-Jan. Tijdens de Week van de Borstvoeding zullen alle borstvoedende moeders in de Kliniek Sint-Jan extra uitleg krijgen over het belang van dit onmiddellijke huidcontact tussen moeder en kind. Verder komen er ook verspreid over de kliniek infostandjes rond borstvoeding. Op maandag 1, woensdag 3 en vrijdag 5 oktober 2007, telkens van 10u30 tot 11u30, organiseert de Kliniek Sint-Jan ook moedergroepen waar borstvoedende vrouwen, onder deskundige begeleiding, terecht kunnen met al hun vragen over borstvoeding.

De kraamkliniek van de Kliniek Sint-Jan past 'de 10 vuistregels voor het welslagen van borstvoeding' toe, opgesteld door de Wereld Gezondheidsorganisatie. "Eén van die 10 vuistregels gaat precies over het belang dat moeder en kind onmiddellijk na de geboorte en minstens gedurende een uur ongestoord huidcontact moeten hebben", legt lactatiekundige Chris Zelderloo uit. "Deze handeling, die we in onze kraamkliniek toepassen, heeft zo zijn voordelen", aldus Chris Zelderloo.


- Onmiddellijk na de geboorte zijn de zoek- en drinkreflexen van de baby het sterkst. Door de baby direct aan de borst te leggen, leert hij meteen goed aanhappen.


- De eerste moedermelk, ook colostrum genaamd, ondersteunt de opbouw van het afweersysteem van de baby en houdt zijn suikerstofwisseling op peil.


- De melkproductie komt bij de moeder meteen op gang, wat het welslagen van borstvoeding in belangrijke mate mee bepaalt.


- Het intense contact tussen moeder en baby bevordert de band tussen hen beiden.


- Einde persbericht -

Over de Kliniek Sint-Jan
De Kliniek Sint-Jan, gelegen in hartje Brussel, biedt met haar hooggespecialiseerde team van 1.100 medewerkers een kwalitatief en uitgebreid verzorgingspakket aan. Het gaat om een totaalzorg gebaseerd op de erkenning van de lichamelijke, emotionele en sociale noden van de patiënt. Respect voor de veelheid van culturen, filosofieën en religies staat daarbij centraal. De Kliniek Sint-Jan bestaat sinds 1211 en kan buigen op acht eeuwen ziekenhuistraditie.

Informatie (enkel voor de pers):
Op vrijdag 28 september vanaf 9u kunt desgewenst in de Kliniek Sint-Jan een opname realiseren van de actie die Kind & Gezin naar aanleiding van de Week van de Borstvoeding lanceert. De regioverpleegkundige van Kind en Gezin zal in onze kraamkliniek aan een borstvoedende moeder een eerste slabbetje met de slogan 'Mmmmoedermelk' overhandigen.

Indien u naar aanleiding van de Internationale Week van de Borstvoeding interviews of opnames wilt realiseren in onze kraamkliniek, gelieve dan onderstaande personen te contacteren.

Isabelle de Meyere
Communicatieverantwoordelijke
Kliniek Sint-Jan
Kruidtuinlaan 32
1000 Brussel
Tel: +32 2 221 90 54
GSM: +32 486 34 59 31
idemeyere@klstjan.be
www.klstjan.be

Chris Zelderloo
Lactatieverantwoordelijke
Kliniek Sint-Jan
Kruidtuinlaan 32
1000 Brussel
Tel: +32 2 221 94 00
GSM: +32 498 72 25 85
materniteit@klstjan.be
www.klstjan.be