Officiële overdracht rectoraat aan prof. dr. Dymph van den Boom
Hoogleraren spreken over 'de hoogleraar als bestuurder'
Tijdens een bijzondere academische plechtigheid op maandag 1 oktober draagt prof. dr. Jaap Zwemmer, rector magnificus ad interim, het rectoraat over aan prof. dr. Dymph van den Boom. De plechtigheid wordt voorafgegaan door voordrachten over 'de hoogleraar als bestuurder' van onder anderen historicus Piet de Rooy en econoom Mirjam van Praag. De bijeenkomst wordt afgesloten met de presentatie van de publicatie From Illustrious School to University of Amsterdam. An illustrated history van historicus dr. P.J. Knegtmans. De nieuwe rector zal het eerste exemplaar in ontvangst nemen.
'De hoogleraar als bestuurder' is het thema van de middag. Prof. dr. Mirjam van Praag, hoogleraar Ondernemerschap en organisatie, geeft als eerste spreker invulling aan dit thema door in haar voordracht te stellen dat de 'hoogleraar-bestuurder als ondernemer' de toekomst heeft, zeker bij de UvA. Prof. dr. Piet de Rooy, hoogleraar Nederlandse geschiedenis, betoogt vervolgens dat de universiteit een van de laatste grote instituties is waar onafhankelijk denken mogelijk is. Volgens De Rooy dient het besturen erop gericht te zijn die kwaliteit te behouden. Dat zal - concludeert hij - niet meevallen als een economistische bestuursstijl doorzet. Prof. dr. Sander Bais, hoogleraar Theoretische fysica, benadrukt in zijn voordracht de unieke rol van de universiteit als kraamkamer van de toekomst, als hoeder van het talent en als nationaal geweten, om zich vervolgens af te vragen of het bij de hoogleraar als bestuurder om een intellectuele spagaat dan wel een succesformule gaat. Prof. mr. Edgar du Perron, hoogleraar Privaatrecht en decaan van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid, gaat ten slotte onder meer in op de vraag of de kwaliteiten die iemand een goed hoogleraar maken dezelfde zijn als die van een goed bestuurder. Dit leidt hem tot de vervolgvraag 'Waarom zijn bestuurders hoogleraren en waarom zijn hoogleraren bestuurders?'
Na de voordachten houdt prof. dr. Dymph van den Boom een korte toespraak. De muzikale intermezzi tijdens de bijeenkomst worden verzorgd door het Conservatorium van Amsterdam.
Over de illustrated history
From Illustrious School to University of Amsterdam. An illustrated history is de eerste op een internationaal publiek gerichte en rijk geïllustreerde geschiedenis van het Athenaeum Illustre en de Universiteit van Amsterdam. Historicus P.J. Knegtmans laat aan de hand van brieven, achttiende- en negentiende-eeuwse tijdschriftartikelen, studentenalmanakken, memoires en andere bronnen zien hoe hoogleraren over hun taak dachten, hoe zij hun vak beoefenden, wat de studies voor studenten betekenden, hoe het studentenleven eruitzag, en wat de plaats van hoogleraren en studenten in de stad was. Zo schetst hij een beeld van een 'illustere school', die soms niet meer was dan een instituut waar studenten werden voorbereid op een universitaire studie, maar die in betere tijden fungeerde als een bijna volwaardige universiteit die alleen het recht op het afnemen van examens en het verlenen van graden miste. In 1877 veranderde dit toen het Athenaeum werd verheven tot Universiteit van Amsterdam.
De Universiteit van Amsterdam viert dit jaar haar 375-jarig bestaan. De publicatie From Illustrious School to University of Amsterdam. An illustrated history is in het kader hiervan tot stand gekomen. Het boek wordt uitgegeven door Amsterdam University Press (AUP).
Tijd en locatie
Maandag 1 oktober, 15.00 - 17.00 uur
Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam
Universiteit van Amsterdam