Ingezonden persbericht


Maandag 1 oktober

Locatie: Filmhuis Den Haag, Spui 191

Aanvang: 20.30 uur

Speciale prijs: 4 euro

Aanmelden: info@kosmopolisdenhaag.nl

Achter de voordeur

Geloof, traditie en staat

Sinds religie steeds meer aanwezig is in de publieke ruimte en discussies, gaat het niet alleen om de kwesties rondom de Islam, maar lijkt ook het teruggekeerde christelijk moralisme meer terrein te hebben gekregen. Het normen- en waardendebat van minister-president Jan Peter Balkenende heeft een vervolg gekregen.

Enerzijds werden de Islamitische leefregels kritisch tegen het licht aan gehouden, aan de andere kant was Nederland kennelijk aan morele renovatie toe. Terwijl steeds werd gewezen naar de pre-moderne cultussen rondom maagdelijkheid, eerwraak en gezichtsverlies in de migrantengroepen, kwam er een levendig debat los over agressieve en seksistische videoclips van Amerikaanse hiphopsterren, de alcoholzucht onder de jongeren en zinloos geweld.

Jonge migrantenmeisjes zouden door hun familie beperkt worden uit angst voor de gevolgen van grote Westerse (seksuele) vrijheden. Intussen worstelt ook autochtoon Nederland met haar verworvenheid van (seksuele) vrijheid en expressie. Er lijkt een grote behoefte te zijn om vrijheden in te perken.

Wanneer mag de staat zich inmengen in de privésferen binnen gemeenschapskwesties onder de migranten? Hoe kunnen tradities die dramatische gevolgen hebben voor individuen doorbroken worden en mag de staat dat forceren?En in hoeverre mag de staat vrijheden inperken bij morele kwesties zonder haar neutraliteit te verliezen?

Een debat in twee aktes met een vertoning van de telefilm 'De dag, de nacht en de duisternis' van Dana Nechustan naar een scenario van Malika al Houbach en een reading van schrijver/publicist Mohammed Benzakour

Verder met:


- Indra Boedjarath, directeur van Mikado, kenniscentrum

interculturele geestelijke gezondheidszorg


- Edward de Kam, directeur Youth for Christ


- Pierre Heijnen, Tweede Kamerlid PvdA, voorzitter van de commissie Jeugd en Gezin


- Bikram Lalbahadoersingh, secretaris Hindoe Raad Nederland


- Filmclips uit 'Namastey London' over een jonge vrouw van Indiase afkomst die haar westerse waarden niet wil opgeven als haar vader haar probeert te koppelen aan een jongen uit India. Een film met duidelijke Bollywood-invloeden.

Gespreksleider: Menno Hurenkamp