Smaakvol biologisch in het MEC
Zondag 30 september organiseert het Milieu Educatief
Centrum/Kinderboerderij Wolfslaar vanaf 15.00 uur een biologische
proeverij. Deze past in de landelijke Week van de Smaak.
Er worden presentaties gehouden over biologische landbouw,
oud-Nederlandse huisdierrassen, 'vergeten groenten', smaak en wijn.
Deelname kost 4 voor kinderen en 8 voor volwassenen.
Van snel naar langzaam, van fastfood naar slowfood
De traditionele, grootschalige landbouw en veeteelt zijn gericht op
grote productie in korte tijd tegen zo laag mogelijke kosten. Ook
omdat consumenten vragen naar goedkope en snelle maaltijden. Ons eten
is steeds meer gaan lijken op een eenheidsworst. Zoet, vet en zout
voeren de boventoon.
Toch lijkt er de laatste tijd vanuit steeds meer consumenten een
sterke tegenbeweging op gang te komen. Door de proeverij wil het MEC
hier een steentje aan bijdragen en de belangstelling bevorderen voor
kwalitatief hoogwaardige producten die lekkerder, gezonder, milieu- en
diervriendelijker zijn en ook in eigen streek zijn gekweekt en
geteeld.
Biologische producten veroorzaken geen bodemverontreiniging en zijn
diervriendelijk. Zo wordt bij een varken in de traditionele
bio-industrie de krulstaart weggehaald. Bij een biologisch varken
gebeurt dit niet. Daarnaast hebben biologische producten een meer
eigen smaak doordat groei en rijping op natuurlijke wijze verlopen.
Gebruik van deze producten maakt respect voor natuur en milieu
zichtbaar.
Toprestaurant als buren
De buren van restaurant Wolfslaar, dat één Michelin-ster heeft, hebben
in hun 5-jarig bestaan een goede naam opgebouwd. Voor de smaakvolle
gerechten met een natuurlijke oorsprong gebruiken zij producten van
het MEC, zoals eieren, wolfslaarhoning en groenten.
Oud-Nederlandse huisdierrassen
Kinderboerderij Wolfslaar houdt oud-Nederlandse rassen die uit ons
landschap dreigen te verdwijnen. Een voorbeeld is de lakenvelder koe
die vroeger vaak nabij landhuizen graasde om mee te pronken. Hun
kleine postuur deed zon landhuis namelijk groter lijken. Maar het
denkbeeldig over hun rug gedrapeerde laken maakt hen echt decoratief.
Veel melk of vlees leveren ze echter niet waardoor ze minder
interessant werden voor boeren en hun aantal sterk afnam. Andere
rassen op het MEC zijn de hoenderrassen chaams hoen, brabanter en
kraaikop. Maar ook minder bekende groentesoorten zoals pastinaak,
haverwortel en het heilig boontje krijgen in de biologische moestuin
van het MEC hun kans.
Streekgerechten hebben met het gebruik van streekeigen, biologische
rassen en soorten nog meer smaak en betekenis.
Breda, 21 september 2007
Gemeente Breda