Gemeente Oldenzaal


Grote brand in bedrijfsverzamelgebouw

gepubliceerd op : 29-9-2007

De brandweer van Oldenzaal werd vanmiddag om 13.27 uur door de Meldkamer Twente gealarmeerd voor brand in een bedrijfsverzamelgebouw aan de Parallelstraat 70 in Oldenzaal. Bij aankomst is door de brandweer gelijk opgeschaald naar grote brand.

Het pand, waarin meerdere bedrijven gehuisvest zijn, stond bij aankomst van de brandweer al volledig onder de rook. Omdat het binnen al hevig brandde, kon de brandweer het pand niet meer betreden en moest de brand van buiten bestreden worden. De brandweer heeft weten te voorkomen dat de brand zich heeft uitgebreid naar de naastgelegen bedrijven. Het sein brandmeester kon om 17.30 uur gegeven worden. Naar verwachting is de brandweer nog de gehele nacht bezig met nabluswerkzaamheden. In totaal zijn vier tankautospuiten en 2 hoogwerkers ingezet om de brand te bestrijden. De korpsen uit Hengelo, Enschede en Weerselo hebben brandweer Oldenzaal hierbij geassisteerd.

Vanwege de enorme rookontwikkeling zijn negen woningen, een manage en een dierenpension ontruimd. De bewoners en dieren zijn tijdelijk opgevangen in de brandweerkazerne van Oldenzaal. Vanwege de langdurige nabluswerkzaamheden en de daarmee gepaard gaande rookontwikkeling is besloten de bewoners en dieren vannacht ergens anders onder te brengen. Morgenmiddag om 12.00 uur is er door de gemeente Oldenzaal een bijeenkomst georganiseerd. Dan wordt de bewoners medegedeeld wanneer ze terug kunnen naar hun woning.

Tijdens de brand zijn voortduren metingen verricht door de brandweer. Er zijn geen verhoogde concentraties gevaarlijke stoffen waargenomen. Wel was de rook in de wijde omgeving te zien en te ruiken.

Over de oorzaak en de schade van de brand is nog niets bekend. De technische recherche van de Politie Twente doet daar onderzoek naar.