UMC Utrecht


Meisjes moe door emotionele klachten

Een klein deel van de jongeren dat klaagt over vermoeidheid loopt een risico op het ontwikkelen van een vermoeidheidsziekte.

Voor een grootschalig onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Utrecht en de Universiteit Utrecht hebben 3454 middelbare scholieren een vragenlijst ingevuld over vermoeidheid, gezondheid en levensstijl. Hieruit bleek dat maar liefst 20,5% van de meisjes en 6,5% van de jongens last hadden van ernstige vermoeidheid.

Psycholoog Maike ter Wolbeek is op zoek gegaan waar die moeheid bij meisjes mee samenhangt en of er biologische afwijkingen te vinden zijn. Ter Wolbeek vond dat emotionele klachten, met name somberheid en angst, en in mindere mate weinig lichaamsbeweging en een slechte nachtrust, een rol spelen bij het ontstaan en voortduren van vermoeidheid. Afwijkingen in het immuunsysteem en het hormonale stressregulerende systeem bleken vooral voor te komen bij meisjes die langdurig moe waren of naast de moeheid ook last hadden van emotionele problemen.

Het is belangrijk om in de toekomst te achterhalen of juist deze meisjes een risicogroep vormen om een vermoeidheidsziekte ontwikkelen. Op basis van de resultaten van het onderzoek is het aanbevelingswaardig om jongeren die last hebben van somberheid en angst, weinig bewegen en slecht slapen preventief hulp te bieden ter voorkoming van ernstige vermoeidheidsklachten.

Ter Wolbeek promoveert op 28 september aan de faculteit geneeskunde van de Universiteit Utrecht.

Voor nadere informatie:
UMC Utrecht, In- en Externe Communicatie
Brigitte Lobée tel. 030 250 8580/6371
vrijdag 28 september 2007