Gemeente Tilburg

28-9-2007
Extra nazorg voor volwassen ex-gedetineerden
Voorkomen van herhaling bij strafbare feiten

De nazorg voor volwassen ex-gedetineerden moet beter op de persoonlijke situatie afgestemd worden. Het college wil daarom dit soort hulp inkopen bij verschillende aanbieders op het gebied van zorgondersteuning en huisvesting. Hiervoor wil het college een bedrag van maximaal 700.000 euro tot eind 2008 inzetten.

"We willen herhaling van strafbare feiten voorkomen", aldus wethouder Gon Mevis (sociale zaken). "Uit onderzoek blijkt dat gebrek aan huisvesting, inkomen en arbeid of dagbesteding en zorg belangrijke factoren zijn voor overlastgevend en crimineel gedrag. We zetten vooral in op verschillende vormen van begeleide huisvesting. Ook besteden we het geld aan schuldsaneringshulp, psychiatrische hulp en verslavingshulp." Met het geld dat het college wil investeren, kan aan ongeveer 60 personen extra nazorg geboden worden.

Geen 'nadetentiehuis'
De extra nazorg zal niet bestaan uit een fysiek 'nadetentiehuis' zoals eerder aangekondigd in de gemeentebegroting. De achterliggende problematiek van deze doelgroep is heel divers is en niet op te lossen in één opvangcentrum. Burgemeester Ruud Vreeman (veiligheid): "Door het goed functioneren van het veiligheidshuis en tal van maatregelen die op basis van de adviezen van de commissie Fijnaut zijn genomen is er al behoorlijk wat resultaat geboekt op het gebied van veiligheid. Nazorg voor ex-gedetineerden is een essentiële invulling van de preventieve maatregelen die we hebben aangekondigd. We maken al een nieuwe voorziening voor jonge ex-gedetineerden met de naam De Sluis. Ook volwassen ex-gedetineerden kunnen we nu hulp bieden om te voorkomen dat ze terugvallen in hun oude gedrag."

Veiligheidshuis
Sinds het voorjaar van 2007 bestaat er een tweewekelijks nazorgoverleg in het Veiligheidshuis Tilburg, waarin Politie, Penitentiaire Instellingen (Vught en Tilburg), Novadic Kentron (Zorg en Reclassering), Stichting Reclassering Nederland (SRN), Geestelijke Gezondheidszorg Midden Brabant (GGZ MB), Regionale Instelling voor Beschermd Wonen (RIBW), Instituut voor Maatschappelijk Werk (IMW), Traverse en gemeente participeren.
De doelstelling van dit overleg is het opstellen van een persoonsgebonden scenario voor personen die behoren tot de doelgroepen: veelplegers, zeer actieve veelplegers en stelselmatige daders. Zij veroorzaken doorgaans veel overlast bij burgers en bedrijven. Daarbij tast de criminaliteit en overlast de leefbaarheid in de stad ernstig aan. Met het collegevoorstel wordt nazorg op maat geleverd, waarbij alle instanties nauw betrokken worden. Over het budget voor 2008 neemt de raad een definitief besluit tijdens de begrotingsbehandeling in november.