Ingezonden persbericht


Diversiteit op de werkvloer: geen woorden maar daden

Voor een divers publiek opende minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties Guusje ter Horst gisteren, 27 september, het symposium Gekleurde Plafonds. Het symposium werd georganiseerd in het kader van het Europees Jaar van Gelijke Kansen voor Iedereen in Utrecht. Centraal stond diversiteit op de arbeidsmarkt. Want naast de welbekende glazen plafonds zijn er ook zwarte, groene en roze plafonds waar te nemen.

Minister Ter Horst benadrukte dat het in Nederland niet ontbreekt aan inspanningen of aandacht om gelijke kansen voor iedereen te verwezenlijken op de arbeidsmarkt, maar dat het helaas nog ontbreekt aan resultaten. Zij heeft zichzelf ten doel gesteld de diversiteit bij de overheid te vergroten door streefcijfers op te stellen. Diversiteit kan alleen bewerkstelligd worden als de heersende manier van werken doorbroken wordt. We moeten toe naar business as unusual, aldus de minister.

Sociaal-economisch belang

Non-diversiteit bedreigt de economische ontwikkeling. Tijdens het symposium kwam naar voren dat de wens naar diversiteit op de werkvloer niet alleen een politiek correcte is. Vanwege de vergrijzing is het sociaal-economisch noodzakelijk om het tekort aan arbeidskrachten dat in de toekomst ontstaat, op te vullen met groepen mensen die nu achtergesteld worden zoals (herintredende) vrouwen en allochtonen.

Fixatie op achterstand

Halleh Ghorashi, bijzonder hoogleraar Management van Diversiteit en Integra­tie, stelde de huidige manier van denken aan de kaak. We denken sterk in groepen en op welke punten andere groepen van ons verschillen, aldus Ghorashi. Maar juist de gemeenschappelijke basis die mensen delen, zou het vertrek moeten zijn bij het oplossen van de diversiteitproblematiek.

In het slotdebat discussieerden onder andere Henk van der Kolk (voorzitter FNV Bondgenoten) en Michaël van Straalen (vice-voorzitter MKB Nederland) over thema's als het al dan niet opleggen van diversiteitcijfers waaraan organisaties moeten voldoen en de economische noodzaak van diversiteit. Van der Kolk beloofde de zaal dat hij zich hard zal maken voor een vrouwelijke opvolger als zijn ambtstermijn in 2009 afloopt!

De organisatie van het symposium was in handen van het Agentschap SZW in samenwerking met CAOP, E-Quality, FNV, en VNO-NCW en werd mede mogelijk gemaakt door Fortis.