Regering.nl

Meer kansen voor vrouwen

Persbericht | 28-09-2007

De arbeidsparticipatie van vrouwen in Nederland moet omhoog. Vanuit het oogpunt van vergrijzing kan vrouwelijk talent niet gemist worden. Het combineren van arbeid en zorg moet aantrekkelijker worden, onder meer door het beschikbaar stellen van kwalitatief goede kinderopvang, het verbeteren van de aansluiting tussen onderwijs, opvang, sport en culturele activiteiten en het realiseren van handige openingstijden van dienstverlenende instellingen. De ministerraad heeft op voorstel van minister Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ingestemd met de emancipatienota 2008-2011: Meer kansen voor vrouwen.

Het streven van het kabinet en sociale partners is een arbeidsparticipatie van 80 procent in 2016. Ten behoeve van de emancipatienota is door het CPB uitgerekend wat dat voor de categorie vrouwen in de leeftijd 20 tot 64 jaar zou betekenen. Dit komt neer op 74 procent in 2016. Om dit te kunnen bereiken worden maatregelen genomen zoals een extra fiscale stimulans om niet-werken te ontmoedigen en werken meer lonend te maken. Het wordt aantrekkelijker en eenvoudiger om arbeid en zorg te combineren door de verbetering van de toegankelijkheid en kwaliteit van kinderopvang en een verruiming van het ouderschapsverlof van 13 naar 26 weken. Het kabinet ondersteunt verder gemeenten die al vergaande afspraken hebben gemaakt met partijen in zorg en dienstverlening over handige openingstijden, plaatsonafhankelijke dienstverlening en flexibele werktijden.

Het aantal vrouwen aan de top moet omhoog. De overheid heeft daarbij een voorbeeldfunctie. Het streven is om over vier jaar minimaal 25 procent vrouwen in de Algemene Bestuursdienst bij het rijk te hebben benoemd.

Andere hoofddoelstellingen in de emancipatienota zijn het bieden van kansen aan en benutten van talenten van vrouwen uit etnische minderheden, het voorkomen en bestrijden van geweld tegen vrouwen en het wereldwijd structureel bevorderen van de positie van vrouwen. Belangrijk onderdeel is het weerbaar maken van jongeren tegen (seksueel) geweld, bijvoorbeeld via de school of via de eigen media van jongeren zoals populaire internetsites, muziekzenders en televisieprogramma's. Aanleiding daarvoor is de maatschappelijke discussie die momenteel plaatsvindt rondom de huidige seksualisering van de samenleving waarbij meisjes en vrouwen als lustobject worden geportretteerd.