Abortus: het recht op een uitweg

26/09/2007 13:15



World Population Foundation/ MYBODY



Abortus: het recht op een uitweg?
Op 28 september aanstaande vindt in Utrecht een jongerendebat plaats over abortus. Het huidige politieke klimaat heeft in Nederland de abortusdiscussie weer volop doen oplaaien, ook onder jongeren. Ook in ontwikkelingslanden is abortus een zeer gevoelig onderwerp. Om welke redenen kiezen jongeren voor een abortus en hoe gaat de omgeving daarmee om?

Nederlandse en buitenlandse jongeren vertellen over hun ervaringen Nederlandse meiden die zelf een abortus hebben laten uitvoeren of juist hebben besloten een niet-geplande zwangerschap toch uit te dragen vertellen over hun keuze. Ook komen jongeren uit het buitenland aan het woord die van dichtbij hebben meegemaakt hoe hun regering en omgeving omgaat met ongewenste zwangerschappen van jonge vrouwen. In Pakistan bijvoorbeeld is abortus verboden en een groot taboe. Een kind krijgen als je niet getrouwd bent is echter net zo'n groot taboe en kan een meisje zelfs haar leven kosten. Jonge meiden die zwanger raken, zien zichzelf dus voor een onmogelijke keuze geplaatst. Bilal Aurang Zeb (28) uit Pakistan zal hier meer over vertellen.

Een aantal cijfers
Illegale en onveilige abortussen komen in veel landen op grote schaal voor. Volgens de wereldgezondheidsorganisatie (WHO) kost dit jaarlijks aan minstens 70.000 vrouwen en meisjes het leven. Nederland heeft een van de laagste abortuscijfers ter wereld (8,6 abortussen per 1000 vrouwen in de leeftijd van 15-45 jaar). Het abortuscijfer van tieners is 7,8 en van vrouwen tussen de 20 en 24 jaar is het cijfer 14,5 per 1000 vrouwen in die leeftijd. In Nederland komt abortus bij bepaalde groepen meer voordan bij andere: bekend is dat Antilliaanse en Surinaamse tieners tot 9 keer zo vaak voor abortus kiezen dan Nederlandse autochtone meiden, maar ook Marokkaanse en Turkse meiden laten vaker abortus uitvoeren dan hun Nederlandse leeftijdsgenoten (2x zo vaak). Opvallend is de recente stijging van het abortuscijfer onder Marokkaanse en Turkse meiden.

Oproep aan de Nederlandse regering
De organisatoren doen tijdens de avond een oproep aan de Nederlandse regering om zich in te blijven zetten voor toegang tot veilige abortus voor iedereen. Niet alleen in Nederland, maar ook in de partnerlanden waar Nederland ontwikkelingshulp biedt. In Nederland pleiten de organisaties die het debat organiseren bovendien voor het opnemen van kwalitatief goede seksuele voorlichting in de kerndoelen van het basis- en voortgezet onderwijs, zodat jongeren beter in staat zijn ongewenste zwangerschap te voorkomen. Paul Bekkers, hoofd van de afdeling Sociale en Institutionele Ontwikkeling van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Janneke Schermers, kamerlid CDA, en Esmé Wiegman, kamerlid ChristenUnie, zullen de oproep deze avond in ontvangst nemen.

Het debat is een initiatief van verschillende organisaties die zich in Nederland en in ontwikkelingslanden inzetten voor zelfbeschikkingsrecht: CHOICE, Youth Incentives, Rutgers Nisso Groep, MYBODY, WGNRR, Hivos en Share-net





http://www.choiceforyouth.org