Radboud Universiteit Nijmegen


Babylab en science fiction bij lustrum F.C. Donderscentrum

Wat gebeurt er in je hersenen als je fietst, praat, studeert of tv kijkt? Wat begrijpt een baby van taal? En hoe werkt het geheugen van Ton Sijbrands, wereldrecordhouder blind simultaandammen? Ontdek het vrijdag 28 september tijdens het lustrum van het F.C. Donderscentrum, het herseninstituut van de Nijmeegse Radboud Universiteit.

Sinds 2002 doen de wetenschappers van het F.C. Donderscentrum onderzoek naar de werking van ons meest complexe orgaan: de hersenen. Het eerste lustrum is een mooie gelegenheid om aan het publiek te laten zien wat er inmiddels bekend is over de hersenen en hoe ze functioneren. Dat gebeurt in talkshows, tijdens demonstraties in de diverse labs, met een live verbinding met de sterkst beschikbare hersenscanner, tijdens speeddates met de wetenschappers en met een damwedstrijd tussen Ton Sijbrands, wereldrecordhouder blind simultaandammen en een dammer in een MRI-scanner.

`Lama' Ruben Nicolai presenteert talkshows
Cabaretier Ruben Nicolai, bekend uit het BNN-programma De Lama's, presenteert diverse talkshows over hersenonderzoek. Zo kan het publiek live meekijken wat angst in de hersenen doet van de proefpersoon die naar een horrorfilm kijkt. Verder is er rechtstreeks contact met de sterkste MRI-scanner die de onderzoekers van het F.C. Donderscentrum ter beschikking hebben, de 7-Tesla scanner op de universiteit van Essen.

Babylab
Het F.C. Donderscentrum doet onder meer onderzoek naar de taalontwikkeling van baby's en peuters. Het speciaal hiervoor ontwikkelde babylab is een van de laboratoria die tijdens het lustrum toegankelijk zijn. Onderzoekers laten zien hoe de apparatuur werkt en lichten hun onderzoek toe.

Science fiction rooms
In de science fiction rooms kijken wetenschappers in de toekomst: hoe ziet hersenonderzoek er over vijftig jaar uit en wat is er dan allemaal mogelijk? Een MRI-scanner is nu nog een groot, log apparaat in het ziekenhuis waar de patiënt in moet liggen. Over vijftig jaar bestaan er waarschijnlijk mobiele MRI-scanners, klein en compact, zodat de patiënt thuis kan blijven.

De lustrummanifestatie duurt van 13.00 tot 21.30 uur en is gratis toegankelijk voor iedereen. Het F.C. Donderscentrum zit in het Trigongebouw aan de Kapittelweg 29 in Nijmegen.