Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Datum 27 september 2007
Postbus 58285, 1040 HG Amsterdam

Aan de bewindslieden van Sociale Zaken en
Werkgelegenheid
De heren mr. J.P.H. Donner en ing. A.
Aboutaleb
Postbus 90801
2509 LV DEN HAAG

Onderwerp
structurele invulling taakstelling ZBO's

Geachte heren Donner en Aboutaleb,

In vervolg op onze brief van 21 september j.l. delen wij u mede dat wij als Raden van Bestuur CWI en UWV nader overleg hebben gevoerd over de in onze brief genoemde punten waarover verschil van inzicht tussen onze organisaties bestond. Wij hebben allereerst vastgesteld dat ons gezamenlijk uitgangspunt blijft, dat wij onze dienstverlening willen integreren en in dat perspectief een samengaan van onze organisaties als een logisch gevolg zien. De door u opgelegde bezuinigingstaakstelling geeft aan dit uitgangspunt een extra bekrachtiging en urgentie. Wij willen daarom zo snel mogelijk komen tot de vorming van een gezamenlijk WERKbedrijf dat aan de kop van het proces van dienstverlening aan cliënten, samen met gemeenten, een volwaardig pakket aan dienstverlening aanbiedt dat past bij hetgeen de lokale/regionale arbeidsmarkt vraagt. Om te bepalen welke personele capaciteit benodigd is om hieraan middels het WERKbedrijf invulling te geven zullen wij een kostenopstelling maken die volumegerelateerd zal zijn. De uitkomsten van deze exercitie moeten een kostenbegroting voor het WERKbedrijf opleveren die invulling geeft aan de in uw brief van 17 september opgenomen bezuinigingstaakstelling voor 2012 e.v. van 127 miljoen.

Zoals wij tijdens onze recente bestuurlijke overleggen met u hebben aangegeven moet om hieraan invulling te kunnen geven aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Voorwaarden, die moeten borgen dat de dubbele doelstelling: het realiseren van de participatie-ambitie (korte termijn) en de bezuinigingsopdracht (bereikt per 2012) op een beheerste wijze kunnen worden bereikt.
Het gaat dan om het bereiken van overeenstemming met het ministerie over de financiering van de re-integratiecoaches en het uitsluiten van dubbeltellingen vanwege lopende efficiency-operaties en al ingeboekte meerjarige (volume-) besparingen (o.a. in het kader van businesscase `Vernieuwing UWV' en de rijksbrede efficiency-operatie). Ook moet ­ politiek - duidelijkheid komen over de beoogde fusiedatum, wat ons betreft per 1-1-2009, en over een besparingsschema met als uitgangspunt de besparingen zoveel mogelijk ultimo deze kabinetsperiode te effectueren.
Het laatste omdat de bezuiniging gepaard zal gaan met een omvangrijke krimp, het betreft in de periode tot 2012 een formatiereductie van ca. 1500 fte !, een krimp die wij ook naar

Ons kenmerk

Pagina
2 van 2 onze medewerkers zo verantwoord mogelijk en tegen zo beperkt mogelijke kosten (o.a. sociaal plan) door willen voeren.

Wij gaan er tenslotte vanuit dat U als onze opdrachtgever accepteert en verantwoordelijkheid neemt voor de voorzienbare impact van deze omvangrijke bezuinigingstaakstelling. Ook al zullen wij er alles aan doen om deze gevolgen voor onze klanten en dienstverlening zoveel mogelijk te beperken, er zullen ­ op termijn ­ vermoedelijk pijnlijke keuzes gemaakt moeten worden die gevolgen hebben voor de dienstverlening en die daarmee maatschappelijke en politieke reacties kunnen oproepen.
Zo zal het doorvoeren van de beoogde bezuinigingen alsdan o.a. gevolgen kunnen hebben voor het participeren vanuit het WERKbedrijf in kleinere vestigingen (sluiting van deze vestigingen kan aan de orde zijn), het in stand kunnen houden van een beursvloer in alle vestigingen, de omvang van de op competentie-analyse gerichte dienstverlening en de omvang en intensiteit van extra dienstverlening voor politiek geprioriteerde cliëntencategorieën. De nadelige effecten van deze verminderde dienstverlening kan in de toekomst ­ wanneer de minimumpositie (2012) is bereikt ­ alsdan gedeeltelijk worden gecompenseerd door de ook in uw voorstel genoemde mogelijkheid om hiervoor (tijdelijke) programmagelden ter beschikking te stellen.

Deze mogelijke consequenties zullen hun schaduw vooruit werpen. In het licht van de participatie-ambities van de Coalitie zullen wij er gezamenlijk alles aan moeten doen om het veranderingsproces op een beheerste manier te doen plaatsvinden.

Wij vertrouwen erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. De inhoud van deze brief bespreken wij gaarne met u tijdens ons komend bestuurlijk overleg op 28 september.

Hoogachtend,

De voorzitter van de Raad van
De voorzitter van de Raad van Bestuur CWI Bestuur UWV

Drs. R. de Groot Dr. J.M. Linthorst