Ingezonden persbericht

Amsterdam, 24 september 2007

Persbericht 7: IJ tunnel

Amsterdam Underground Festival

Wat leeft er onder ons?

()

Het Amsterdam Underground Festival is een vierdaagse zoektocht onder Amsterdam. Vier ondergrondse locaties openen voor het eerst èn eenmalig hun deuren en dienen als inspiratie en decor voor film- en theatermakers, schrijvers, kunstenaars en muzikanten.

De IJtunnel

Veel mensen hebben wel eens door de IJtunnel gereden. Wat velen niet weten, is dat daarónder nog een tunnel is. Tijdens het Amsterdam Underground Festival krijgen bezoekers de kans om een individuele mythische wandeling tussen Noord en Zuid te maken, in een combinatie van theater, beeldende kunst en educatie. Tijdens het festival wordt deze ruimte voor zowel volwassenen als kinderen ingericht.

De wandelingen beginnen aan de Centrumingang van de IJtunnel. Gedurende het festival vaart een boot over het IJ om het festivalpubliek van de eindlocatie terug naar het festival te vervoeren.

Programmering:

De Auditieve Dienst, in samenwerking met De Taartrovers en Fiona van Heemstra: Geen gehoor

Al lopend door de tunnel ontvouwt zich het verhaal middels het gebruik van licht, video, geluid, geur en bewegende objecten. Het verhaal is geïnspireerd op eeuwenoude verbindingen tussen noord en zuid, boven en onder, warm en koud, verbeelding en realiteit. De drie tussenliggende compartimenten dienen als overgangsruimte binnen het verhaal. Een sluis naar hetgeen ervaren is en wat er gaat komen in rust, stilte en bezinning.

Zestien meter onder de grond en niemand die je kan horen, niemand die weet waar je bent. Wat is het laatste dat jij wil vertellen, wat laat jij achter op het antwoordapparaat? 'Geen gehoor' is een auditieve wandeling door de langste en diepste tunnel van Amsterdam. Waar je vandaan komt weet je, maar waar kom je terecht?

De Taartrovers, in samenwerking met De Auditieve Dienst en Fiona van Heemstra: De geheime Tunnel (voor kinderen vanaf 9 jaar)

Naar beneden, dieper en dieper voeren we je terug in de tijd. Durf je mee te gaan? Zorg er samen met jouw team voor dat een verbroken verbinding hersteld wordt. Zoek de gebroken schakel. Jij bepaalt het lot van twee goede vrienden uit het verleden. Dwaal tijdens het Amsterdam Underground Festival met een MP3-speler op je oren door de tunnel en verander de toekomst.

Videoclip opgenomen in de IJ tunnel

Voor Aardvarck & U-Gene maakten regisseurs Menno Otten & Hielke Zevenbergen - exclusief voor het Amsterdam Underground Festival! - een korte videoclip/film op één van de geweldige festivallocaties, namelijk de IJtunnel.

Ook is er een wereldpremière van de unieke videoclip Gone Walkabout. Een vreemd geluid prikkelt Alec's nieuwsgierigheid en brengt hem 'down the rabbit hole'. Wat volgt is een ongeplande reis door een sprookjesachtige werkelijkheid, uitmondend in een achtervolging, een zoektocht naar een liefde en een nachtmerrie die Alec terugbrengt waar hij was, zonder zich te realiseren dat hij überhaupt weg is geweest.

Amsterdam Underground Festival
27 september t/m 30 september 2007
Caisson1, Brugkelder 485, Oog van het IJ, Onder het IJ.

Caisson 1: Damrak t/o 1-5, 1012 LG Amsterdam
Brugkelder 485: Oosterdokskade, 1011 AC Amsterdam
Oog van het IJ: Oosterdokskade, 1011 AC Amsterdam
Onder het IJ: Dijksgracht 1, 1090 HB Amsterdam

www.watleefteronderons.nl
www.amsterdamundergroundfestival.nl
www.myspace.com/amsterdamundergroundfest

Dit project is mede tot stand gekomen met de Gemeente Amsterdam.

De kaartverkoop is van start gegaan, via de website van het Amsterdam Underground Festival. Click op logo voor link!

()

Noot voor redactie,