ChristenUnie


Wetenschappelijk Instituut
Media-rapport WI: 'Het Jeugdjournaal doet het al'

Media-rapport WI: 'Het Jeugdjournaal doet het al'

KC13omslag donderdag 27 september 2007 14:21 Journalisten nemen iedereen de maat, maar hebben zelf de langste tenen. Dat zei NOS-ombudsman Ton van Brussel tijdens zijn eerste publieke zaaloptreden als ombudsman. Hij kreeg woensdagmiddag het eerste exemplaar aangeboden van het rapport Maatschappelijk relevante media.

Dit mediarapport, het nieuwste Kort Commentaar van het wetenschappelijk instituut van de ChristenUnie, dringt onder meer aan op een mediabrede ombudsman (niet alleen voor de NOS), een mediacode, media-educatie en een jaarlijks mediaberaad, een debat waaraan omroepprofessionals en bijvoorbeeld ouderorganisaties meedoen.

Ton van Brussel steunde de aanbevelingen in grote lijnen, maar botste tijdens het aansluitende forumdebat met Arie Slob (ChristenUnie): kamerleden moeten niet op individuele programma's als de Gouden Kooi ingaan. Regel de kaders. De overheid heeft decennialang veel te slap opgetreden. Ze liet zich direct weer in de hoek zetten, de media hoefden maar even te piepen over vrijheid van meningsuiting. In Engeland heeft de BBC zich wel de kritiek aangetrokken op hun berichtgeving rond Diana. Daar worden nu bijna 150.000 (!) klachten per jaar door een klachtencommissie verwerkt.

Peter Nikken, tijdens het forum ook achter de tafel als auteur van 'Mediageweld en kinderen', verwees naar de eigen regels van het Jeugdjournaal wanneer ze heftig nieuws brengen. Dat is een vorm van zelfregulering. Dat kunnen de omroepen breder toepassen. NICAM-directeur Wim Bekkers, ook forumdeelnemer, vult aan: Ook de Kijkwijzer is als zelfregulering van de grond gekomen, en andere Europese landen nemen die nu over.

Werner van Katwijk van de ouderorganisatie Ouders & Coo onderstreepte vanuit de zaal het belang van mediaeducatie: kinderen zitten gemiddeld bijna evenveel voor de TV als op school. Wie voedt dan het meeste op? Als `tegenkracht' binnen medialand bood hij Ouders & Coo aan, bijvoorbeeld voor in het mediaberaad.

Auteur Rob Nijhoff benadrukte bij het overhandigen van het Kort Commentaar het nemen van maatschappelijke verantwoordelijkheid. Dus niet ´bukken', ervoor wegduiken: dat doen omroepen die naar de ouders verwijzen zonder zelf in aktie te komen, en ouders die wachten op regulering door de overheid.

Zie ook het interview met Broadcast Magazine, overgenomen op www.christenunie.nl (27 september).