NMBS

Bouw tweede stationstoegang Antwerpen-Centraal hervat

27/09/2007

De NMBS-Holding heeft toelating om verder te bouwen aan het dak van de tweede stationstoegang van Antwerpen-Centraal. Deze nieuwbouw werd in juni door de Arbeidsauditeur stilgelegd na een spijtig dodelijk arbeidsongeval. Door de opschorting van de werkzaamheden en de bijkomende veiligheidsmaatregelen loopt de bouw van de nieuwe stationsingang minstens 8 maanden vertraging op en zal dus pas tegen volgende zomer klaar zijn.

De aannemer heeft nu een maand nodig om de dakpanelen in de werkplaats aan te passen aan de gewijzigde veiligheidsnormen. Het glasgedeelte van het dak dat over de perronsporen reikt, wordt om veiligheidsredenen s nachts aangebracht, wanneer er geen treinen rijden. Alleen barre winteromstandigheden kunnen nog voor vertraging zorgen bij de werkzaamheden op het dak.

Met de aanleg van de noord-zuidverbinding nam niet alleen het aantal perrons toe. De perrons werden aanzienlijk langer (350 tot 400 meter) omdat dit noodzakelijk was voor de reizigers bij het uitstappen uit lange binnenlandse- en internationale treinen. De perrons reiken daardoor een eind buiten de huidige spoorhal. Dus was de bouw van een tweede stationstoegang aan de Kievitbuurt nodig voor het comfort van de reizigers. Op het stalen skelet van 900 ton komt in totaal anderhalf voetbalveld glas: 5000 m² op het dak en 1500 vierkante meter voor de gevel.

De tweede stationstoegang is opgevat als een atrium onder het straatniveau, met veel licht en ruimte op alle spoorniveaus. Rond die nieuwe stationshal komen fietsenstallingen en een ondergrondse parking voor 600 autos die eveneens tegen de zomer 2008 klaar zal zijn.

De stationstoegang Kievit wordt niet alleen een draaischijf voor de treinreiziger. Het buffet wordt ook een uitstekende uitkijkpost over de rest van het station en wordt daarom wellicht ook dé ontmoetingsplaats bij uitstek in het station. Samen met de monumentale Antwerpse spoorwegkathedraal wordt deze toegang een extra troef van Antwerpen-Centraal, waardoor het winkelcentrum in het voorjaar 2008 een extra impuls krijgt.