Land- en Tuinbouworganisatie Nederland
Postbus 29773, 2502 LT Den Haag
Bezoekadres : Bezuidenhoutseweg 225,
2594 AL DEN HAAG
Telefoon : 070 - 3382 700
Fax : 070 - 3382 710
Website : www.lto.nl
Voorzitter Jan van Lokven (vakgroep LTO Melkgeitenhouderij):
|'Melkgeitenhouders in de knel, | | |kosten stijgen sneller dan opbrengsten' | |Er is perspectief voor de rond vierhonderd professionele melkgeitenhouders in ons land, maar er is wel actie nodig om de toekomstige concurrentiepositie van hun bedrijf te versterken. Aan de ene kant gaat het hierbij om kostprijsbeheersing en aan de andere om mogelijkheden om het product geitenmelk tegen een betere prijs af te zetten.
Dit bracht voorzitter Jan van Lokven van de vakgroep LTO Melkgeitenhouderij gisteren naar voren in Vinkel tijdens een persbijeenkomst op zijn bedrijf. Vorig jaar ging de prijs van geitenmelk gemiddeld met 3 procent omhoog. De huidige prognoses wijzen op een prijsstijging dit jaar van rond 4 procent. Ondanks deze positieve ontwikkeling hebben veel geitenhouders moeite om een gezond bedrijfsresultaat te boeken omdat de kosten sneller stijgen. Dat geldt bijvoorbeeld voor afzet van mest, voor grondstoffen- en ook de stroprijzen. De kostprijs van de geitenmelk gaat hierdoor met zo'n 7,5 cent per liter omhoog. Een liter melk brengt nu ongeveer 42,5 cent per liter op. Ruimte om te investeren en te reserveren is er nauwelijks.
Van Lokven noemde bedrijfsontwikkeling, afzet en innovatie als speerpunten voor een gezonde bedrijftak in de toekomst. De vakgroep heeft, zo zei hij, een oproep gedaan aan het adres van verwerkers om bij het afsluiten van contracten met de retail rekening te houden met de huidige bedrijfseconomische situatie in de primaire sector. ,,Nu geitenzuivel (met name de halfharde kaas) een plek heeft veroverd bij de consument, de vraag is gegroeid en de omzetsnelheid in de supermarktschappen is toegenomen, moet ons product naar deze nieuwe maatstaven worden gewaardeerd", aldus van Lokven.
De vakgroep gaat zich inzetten voor een versterking van het ondernemerschap van de aangesloten leden. Melkgeitenhouders moeten zelf actiever aan de slag met hun kostprijs. In de sector zijn de verschillen tussen ondernemers in zowel technische resultaten als in productiecijfers aanzienlijk. Daarnaast zet LTO in op nieuwe initiatieven om de kostprijs (mestafzet en diergezondheid) te drukken.
Tijdens de persbijeenkomst werd voor het eerst een prijsvergelijking openbaar gemaakt tussen de diverse verwerkers van geitenmelk. Rond 65 procent van melk wordt verwerkt tot kaas. De prijsvergelijking is in opdracht van de LTO-vakgroep voor de eerste keer gemaakt door het Productschap Zuivel. Voorheen werd dit gedaan door Wageningen (ASG). Doel van de vergelijking is meer zicht op en transparantie in de opbrengstprijzen van verschillende verwerkers. Geitenhouders vragen hierom en het kan aanleiding zijn om te kiezen voor een andere verwerker.
In het overzicht over 2006 zit een verschil van rond 2 euro per 100 kg tussen de hoogste en laagste prijs. Met name de coöperaties scoren op dit moment goed en staan bovenaan in de lijst (voor PZ-rapport en prijsvergelijking zie www.prodzuivel.nl). Belangrijk is om naast de prestatie over 2006 ook naar de prestatie over meerdere jaren te kijken. Immers, voor de beoordeling van de markkracht van een verwerker en robuustheid van zijn positie in de afzetmarkt, is de rapportage over één jaar niet voldoende. In de vergelijking zij in totaal acht verwerkende bedrijven opgenomen.
Naast de acht wat grotere verwerkers is een drietal kleine spelers actief op die markt. Door deze versnippering in de verwerking en afname van melk wordt niet het maximale rendement uit de melk gehaald. Meerdere verwerkers zijn op zoek naar samenwerking en de eerste resultaten zijn er al. Zo is de verwerking van melk van verschillende afnemers geconcentreerd in één fabriek. Dit soort initiatieven kan een gunstige uitwerking hebben op de prijs die geitenhouder ontvangt.