Productschap Margarine
Home
27.09.2007
Voedselkwaliteit krijgt rol naast voedselveiligheid
Het doel van LNV op het gebied van voedselkwaliteit is 'Een
kwalitatief hoogwaardig voedselaanbod, een verantwoord
consumptiepatroon en een hoog gezondheidsniveau van de Nederlandse
veestapel.' Naast voedselveiligheid wordt deze keer vooral de nadruk
gelegd op een kwalitatief hoogwaardige en verantwoorde
voedselproductie en dito consumptie.
Dierhouders en producenten van voedsel zijn primair verantwoordelijk
voor het waarborgen van de diergezondheid, voedselveiligheid en
voedselkwaliteit. Consumenten hebben een eigen verantwoordelijkheid om
op een zorgvuldige en veilige manier met voedsel en waarden rond
voedsel om te gaan. LNV ziet het als zijn taak om - veelal in
internationaal en Europees verband - eisen en voorwaarden te stellen
waarbinnen partijen hun verantwoordelijkheid kunnen invullen.
In internationaal en Europees verband worden normen gesteld aan de
voedselkwaliteit. LNV draagt namens Nederland bij aan het
totstandkomen van deze normen. Insteek van LNV hierbij is dat de
consument in staat wordt gesteld om een geïnformeerde en met name
duurzame en bewuste keuze te kunnen maken ten aanzien van
voedselkwaliteit.
Gedeelde verantwoordelijkheid
Op het gebied van voedselveiligheid deelt LNV de verantwoordelijkheid
met VWS. LNV is verantwoordelijk voor de vleeskeuring en voor de
goedkeuring van de hygiënecodes voor bedrijven in de primaire
productie.
Het behalen van deze doelstelling hangt af van:
* de naleving van het normenkader ten aanzien van voedselveiligheid,
kwaliteit, handel en diergezondheid;
* bewustzijn en bereidheid van de consumenten, producenten en retail
tot een verantwoorde productie, behandeling, aankoop en bereiding
van voedsel.
VWS gaat zich vooral richten op het voorkomen van de aanwezigheid van
salmonella- en campylobacterbacteriën in rauw pluimveevlees om
besmetting met deze bacteriën bij consumenten te voorkomen. Hiertoe
wordt nationale en internationale regelgeving voorbereid. Verder wil
VWS onderzoek laten doen naar veroorzakers van voedselinfecties. Doel
is inzicht te krijgen in de belangrijkste veroorzakers, langdurende
gezondheidseffecten en kostenaspecten van voedselinfecties en
effectieve interventiemaatregelen. In 2008 wordt effectiviteit van
onderzoek vergroot door onderzoek dat loopt via VWS, VWA en LNV te
bundelen.
Op het gebied van ongewenste stoffen in voeding wil VWS in 2008 het
beleid van 2007 continueren en met name aandacht besteden aan de
Europese harmonisatie van regelgeving voor acrylamide, furanen en
pcb's in levensmiddelen. De inname door kwetsbare groepen, zoals
kinderen, krijgt speciale aandacht. Ook zal worden gewerkt aan verdere
harmonisatie van regelgeving voor maximaal toelaatbare residugehaltes
(MRL's) van bestrijdingsmiddelen op groente en fruit.
MVO volgt het Europese (voor)traject van aanpassing in regelgeving op
het gebied van contaminanten en pesticiden op nauwe voet en zal de
MVO-bedrijven op adequate wijze informeren over op handen zijnde
wijzigingen. Op deze manier kan zonodig tijdig een lobby worden
gevoerd ter verwezenlijking van realistische normen.
Reorganisatie VWA
De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) ontvangt in 2007 20 miljoen euro
extra en volgend jaar 10 miljoen euro. Er is een aantal
ontwikkelingen, die bij de recent georganiseerde VWA cumuleren en
leiden tot tekorten, en de organisatie zal daarom opnieuw moeten
reorganiseren.
Zo gaat de VWA haar laboratoria concentreren, haar bedrijfsvoering
centraliseren m.b.v ICT, haar tariefstelsel vereenvoudigen, het aantal
fte's van management en staf terugbrengen en op termijn fuseren met PD
en AID.
De ambitie voor de lange termijn is om de VWA te laten ontwikkelen
naar een organisatie die zich grotendeels toelegt op tweedelijns
toezicht en toezicht op controle, alles tegen een kostendekkend
tarief. De verantwoordelijkheid voor eerstelijns toezicht ligt dan
hoofdzakelijk bij het bedrijfsleven.