Productschap Margarine


Home

27.09.2007

Agro-sector voorloper op gebied van duurzaamheid

De regering wil bijdragen aan een klimaat dat boeren en tuinders de ruimte geeft te ondernemen en dat innovatie stimuleert, zodat de Nederlandse land- en tuinbouw voorop kan blijven lopen in het aanbieden van producten en diensten die voldoen aan de eisen van de tijd: veilig, gezond, duurzaam geproduceerd en rekening houdend met het welzijn van dieren.

Tegelijk merkt zij op dat het bieden van ruimte voor ondernemerschap en innovatie niet vrijblijvend is. Zij verwacht van de sector een voorlopersrol op het gebied van duurzaamheid en ambitie als het gaat om het voldoen aan maatschappelijke wensen op het gebied van dierenwelzijn.

Grondstoffen voor voedselproductie moeten steeds meer concurreren met de productie van "groene grondstoffen" (palmolie, suiker, maïs, koolzaad, soja) voor energie en chemie. Jaarlijks wordt door Nederland voor ca. 30 miljard aan landbouwproducten geïmporteerd. Uitgaande van uitgevoerde verkenningen wil de minister met het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties bespreken hoe zij een bijdrage gaan leveren om de duurzaamheid van deze importen te versterken.

Gemeenschappelijk Landbouwbeleid Door continue innovatie loopt de Nederlandse agrosector op een groot aantal duurzaamheidaspecten voorop in de wereld, waaronder dierenwelzijn. De minister streeft ernaar deze voorsprong te behouden. Net als de sterke concurrentiepositie. Daarom zijn de grootste stappen voor verduurzaming volgens LNV internationaal te maken, binnen de kaders van de EU en de WTO.

Ter voorbereiding van de herziening van het GLB heeft de minister een maatschappelijke dialoog geëntameerd over de waarden die aan het beleid voor de landbouw en het platteland ten grondslag liggen, de maatschappelijke doelen die ermee gerealiseerd moeten worden en de essentiële rol en verantwoordelijkheid van groepen burgers daarbij. Nu al zal zij inzetten op een effectievere koppeling van EU-inkomenstoeslagen aan het realiseren van maatschappelijke waarden: voedselveiligheid, voedselzekerheid, landschap (ook in niet "benadeelde" gebieden), milieu, dierenwelzijn, biodiversiteit (groene en blauwe diensten).

Duurzaam ondernemen
Algemeen beleidsdoel voor duurzaam ondernemen is bij LNV: Een vitaal en duurzaam agrocomplex met inbegrip van de visserij, waarbij de (inter)nationale marktpositie van het agrocomplex wordt versterkt, van natuurlijke hulpbronnen en natuurlijke grondstoffen een duurzaam gebruik wordt gemaakt en betrouwbare en hoogwaardige producten worden voortgebracht.

LNV wil duurzame productie en consumptie, duurzame ketens, duurzame bedrijfssystemen en een duurzame agrologistiek bevorderen. Tot de middelen die worden genoemd om deze doeleinden te bereiken, behoren een hogere mate van energie-efficiency in de voedings- en genotmiddelenindustrie (zie artikel over energiebesparing, red.) en een duurzame benutting van natuurlijke grondstoffen (Biobased economy/groene economie, zie artikel over biobrandstoffen, red.). Verder wordt in 2007 een actieplan Opschaling Agrologistiek opgesteld, dat in 2008 wordt uitgewerkt.

Internationale inzet op duurzaamheidscriteria De ministers van VROM en OS zullen in 2008 actief lobbyen om meer internationale consensus over duurzaamheidscriteria voor prioritaire productketens te bereiken. VROM concentreert zich hierbij op hout en biomassa voor energiedoeleinden. Beoogd wordt partnerschappen met het bedrijfsleven en NGO's af te sluiten om prioritaire productketens te verduurzamen. In een aantal landen, waaronder Indonesië, Mozambique en Mali, zal Nederland demonstratieprojecten opzetten voor verduurzaming van biomassaproductie voor energiedoeleinden.

Verduurzaming van de productie is al enige jaren een prioriteit binnen onze MVO-sector. Als MVO onderschrijven we dan ook het belang van de verschillende duurzaamheids initiatieven en specifiek ook de internationale dimensie en de dialoog met de productielanden om draagvlak te creëren voor mondiale verduurzaming. MVO zal de dialoog met de overheid op dit terrein continueren. Wel constateren we dat verduurzaming van onze MVO-grondstoffen momenteel op de agenda staat van vier ministeries en pleiten dan ook voor goede coördinatie en afstemming tussen de ministeries.

Palmolie en soja
Soja en palmolie worden expliciet genoemd op enkele plaatsen in de begrotingen. Bij de internationale inspanningen van LNV ter bescherming van de biodiversiteit wordt onder meer aangehaald 'het verminderen van negatieve effecten van Nederlands handelen op de biodiversiteit in het buitenland (met name ten aanzien van de ketens hout, soja en palmolie)' en 'het verduurzamen van handelsketens (m.n. hout, soja en palmolie)'.

In een motie van Koopmans en Van der Vlies van 6 juni jl. werd de regering verzocht de afspraken te borgen en te monitoren dat de teelt van producten voor bio-energie op een sociaal verantwoorde en duurzame wijze geschiedt, ook dient te worden uitgebreid met de relevante landen voor de teelt van producten voor diervoeders met name voor soja, daarbij betrekkend de Round Table on Responsible Soy. In haar reactie stelt de regering dat de resultaten van deze Round Table worden afgewacht alvorens nadere stappen te ondernemen.