Productschap Vis


26 september 2007

Maatschappelijk jaarverslag:
Inspanning verantwoorde visserij en visproductie

Rijswijk, De Nederlandse vissector presenteert vandaag voor het eerst een 'Maatschappelijk Jaarverslag. Initiatieven op het gebied van vangst, kweek, verwerking, handel en verkoop illustreren de initiatieven van de vissector om tegemoet te komen aan het groeiend belang van een duurzame visserij en visproductie.

Dit verslag is het directe resultaat van de keteninspanning binnen de vissector in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen en maakt deel uit van het Meerjarenplan Verantwoorde Vis, dat vorig jaar van start ging.

Voorzitter Jan Odink van het Productschap Vis: " Het belang van een duurzame visserij en visproductie groeit. De consument wil steeds vaker weten waar en op welke wijze vis wordt gevangen of gekweekt. De roep om als sector hierover te communiceren wordt steeds groter. Dat vormt een enorme uitdaging voor de vissector om verantwoord invulling te geven aan de vangst, kweek, verwerking, handel en verkoop van een goed en gezond product." Minister Donner van Sociale Zaken nam vandaag als 'hoeder van alle productschappen',het eerste maatschappelijk jaarverslag in ontvangst. Met dit verslag wordt rekenschap afgelegd aan de samenleving over de wijze waarop de sector werkt en onderneemt.

De Nederlandse visserijsector wil laten zien dat duurzaamheid voor haar een belangrijk item is en dat de sector er alles aan doet om duurzaam te vissen. Immers, zonder vis geen toekomst voor de vissector. Noodzakelijke maatregelen om tot nog meer duurzaamheid te komen vereisen de inzet van innovatieve ondernemers. Om dit te illustreren bevat het verslag een aantal interviews met ondernemers uit verschillende deelsectoren.


-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-

Herstel van de palingbestanden

De Nederlandse beroepsvissers, kwekers en sportvissers spannen zich maximaal in voor herstel van de aalstand in de Nederlandse wateren op een veilig voorzorgsniveau.

Volgende maand starten twee pilot-projecten die moeten bijdragen aan het herstel van de palinghoeveelheden in de Nederlandse binnenwateren. In het aalcomité, waarin de beroepsvisserij overleg voerde met de Stichting Reinwater, Natuur en Milieu, Sportvisserij Nederland, Stichting de Noordzee, WNF, Kustvereniging EUCC, deskundigen van IMARES en de Universiteit van Wageningen is afgesproken dat wanneer de beroepsvisserij en de sportvisserij vooral op de grote aal visten en de kleine aal door zouden laten groeien dat er dan voldoende alen volwassen en paairijp kunnen worden. Aalkwekerijen in Nederland kunnen hierbij de rol van 'overbruggingsplaats' vervullen. Wanneer de in Zuid-Europa gevangen glasaal in het najaar direct zou worden uitgezet in de Nederlandse wateren, zal slechts 10% van de aal overleven als gevolg van gebrek aan voeding (kuit, insecten e.d.) en te lage watertemperatuur. Nadat de glasaal in de kwekerijen is uitgegroeid tot de sterkere 'pootaal' is de overlevingskans vergroot tot 70 à 80%. Hiermee komt uiteindelijk meer paling beschikbaar voor de voortplanting. Dat is goed voor de aalstand.

De intrek aan glasaal in de Nederlandse binnenwateren is veel minder dan benodigd voor een goede lokale aalbezetting. Het opkopen van glasaal uit gebieden met een overschot (rond de Golf van Biskaje), voor uitzet in het binnenwater, met als doel extra uittrekkende schieraal, draagt bij aan een gezonde paaistand van de aal. Extra uittrekkende schieraal wordt gewaarborgd door duurzame bevissing (sport en beroep) middels een zogenaamd 'aalbevissingsplan'. Sport en beroep zien er ook op toe dat de waterbeheerders ervoor zorgen dat de gemalen worden aangepast zodat de schieraal ook veilig kan wegtrekken naar open zee.

Beroepsvissers en Sportvisserij Nederland hebben met succes aangedrongen op projecten die lokaal het aalbeheer vorm gaan geven. In Rijnland en het Veluwerandmeer wordt gevangen kleine aal van een merk voorzien en vervolgens teruggezet. Dit 'merk-terugvang experiment' moet inzage geven in de groei en overleving van de aal en de uittrekmogelijkheden voor de volwassen schrielaal. Zo wordt duidelijk hoe Nederland de komende jaren tot een aanvaardbaar beheer komt. De vissers kijken naar hun eigen vangsten, maar ook naar stroperij, problemen bij het passeren van gemalen en andere obstakels, de kwaliteit van de waterbodems en de toename in de aalscholverstand.

Hoewel subsidie van deze projecten door LNV nog niet helemaal rond is zijn de beroepsvissers en sportvissers al van start gegaan. Eind 2008 moet Nederland met een beheerplan komen voor de aal, dus de tijd dringt, volgens de vissers.

Herstel van de aalbestanden kan alleen op Europees niveau. De Europese Commissie eist, per december 2008, van de lidstaten plannen die leiden tot een herstel van de aalstand. Het CITES keurt internationale handel in aal alleen goed als dat de aalstand niet nadelig beïnvloedt. Sinds juni jl. ligt er een verordening waar alle landen zich aan moeten houden.

Het grootste gedeelte van de consumptieaal is kweekaal die echter geen bijdrage levert aan een gezonde paaistand van de aal. Middels een gezamenlijk project willen de handel en de kweek laten zien dat zij wel degelijk bijdragen aan een gezonde paaistand van de aal.

Klik hier voor het Maatschappelijk jaarverslag 2006