StoneSansAfdeling Communicatie TROS/AVRO

Hilversum, 26-09-2007

Televisie

EENVANDAAG

Uitzending donderdag 27 september

Nederland 1 - 18.20 uur

StoneSansNEDERLANDERS
IN SRI LANKA OP BORGTOCHT VRIJ NA ILLEGALE ADOPTIEStoneSans

StoneSans

Het Nederlandse stel Susan en Jan, dat twee maanden geleden in Sri Lanka werd gearresteerd op verdenking van illegale adoptie, is op borgtocht vrij gelaten. Morgen (donderdag 27 september) vertellen ze in EENVANDAAG voor het eerst hun verhaal. Zijn ze in deze adoptiezaak schuldige of slachtoffer?

"Er werd gezegd: als jullie de baby niet nemen, dan wordt het op straat gelegd. Dan komt het nergens terecht," vertelt Susan.

Susan en Jan vertrokken deze zomer naar Sri Lanka voor adoptie van een baby. Thuis in Nederland is de kinderkamer al klaar. Maar, het loopt anders. Op 26 juli arresteert de Sri Lankaanse politie het stel op verdenking van illegale adoptie. Ze belanden voor acht weken in de gevangenis van Colombo. Zowel in Nederland als Sri Lanka beheerst hun arrestatie dagenlang het nieuws.

Het stel vertelt in EENVANDAAG dat ze de beschuldigingen vol ongeloof hebben aangehoord: "We wilden juist weten wie de moeder was, om zeker te weten dat hij niet gestolen was," aldus Susan. "Je hoort zoveel rare verhalen in Nederland, zelfs als je adopteert via een organisatie."

Susan en Jan zijn momenteel op borgtocht vrij in afwachting van het proces. In EENVANDAAG voor het eerst hun verhaal over de adoptie, hun arrestatie en het wekenlange verblijf in Srilankaanse gevangenis. Ze zaten afzonderlijk gevangen. Jan deelde de cel met zo'n 90 man, Susan met 200 vrouwen.

"Je denkt dat je het goed doet... en dan beland je hierin," vertelt Jan.

Presentatie: Wouter Kurpershoek

Voor meer informatie: www.eenvandaag.nl




EenVandaag