Raad van State



Uitspraken in de media

Op de pagina 'Uitspraken in hoofdzaken' treft u een actueel en volledig overzicht van zaaknummers in hoofdzaken (bodemprocedures) aan, waarin de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdag uitspraak doet. De lijst met zaaknummers is lang. Gemiddeld wordt wekelijks in 60 zaken uitspraak gedaan. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die mediagevoelig kunnen zijn. Deze lijst treft u op deze pagina aan. Deze selectie is uiteraard arbitrair, omdat mediagevoeligheid, vooral regionaal, niet altijd goed is in te schatten.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State:

mr. Sabine Heijstek-van Leussen (070 - 426 45 20 / 06 - 52 07 70 00)

mr. Daniël Tempelman (070 - 426 48 12 / 06 - 23 31 75 06)

De mediagevoelige zaken van deze week zijn:

(Deze lijst wordt iedere maandag om 14.00 uur geactualiseerd)

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur op het onderstreepte zaaknummer klikken voor de volledige tekst van de uitspraak.
* 200603788/1
(Bestemmingsplan "Oud Zandbergen e.o." van de gemeente Zeist) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Utrecht van het bestemmingsplan "Oud Zandbergen" van de gemeente Zeist. Het plan voorziet onder meer in de aanleg van een autoboulevard ten zuiden van de buitenplaats Oud Zandbergen. De Stichting Buurt- en Belangenvereniging Huis ter Heide is tegen het goedkeuringsbesluit van de provincie, omdat naar haar mening de aanleg van de autoboulevard de "robuuste ecologische corridor" tussen Huis ter Heide en Soesterberg zal aantasten. Bovendien is volgens haar niet aangetoond dat het plan voldoet aan de luchtkwaliteitsnormen. Verder twijfelt de stichting aan de behoefte aan de autoboulevard en vreest zij dat de aanleg tot verkeersoverlast zal leiden. De zaak is op 26 juni van dit jaar op zitting behandeld.


* 200604298/1
(Bestemmingsplan "De Zwaaikom" van de gemeente Oosterhout) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant van het bestemmingsplan "De Zwaaikom" van de gemeente Oosterhout. Het betreft een dicht bij het centrum van Oosterhout gelegen locatie, die bestaat uit een tussen een woonwijk gelegen bedrijventerrein en een agrarisch eiland. Het plan voorziet in de bouw van ongeveer 1000 nieuwe woningen in het gebied. Onder meer een op de locatie gevestigd betonbedrijf, de Koninklijke Schippersvereniging Schuttevaer en de Belangenvereniging "LMP-weg" (namens meerdere omwonenden) hebben bezwaren tegen het plan en zijn in beroep gekomen bij de Raad van State. De schippersvereniging is niet tevreden met de in het plan voorziene verplaatsing van ligplaatsen voor schepen. De belangenvereniging vreest dat de voorgestelde verkeersafwikkeling in het plan zorgt voor een toename van verkeerslawaai en betoogt dat onvoldoende onderzoek is gedaan naar de gevolgen voor de luchtkwaliteit in de omgeving. Het betonbedrijf, dat als gevolg van het plan op de huidige locatie moet verdwijnen, betoogt onder meer dat het bestemmingsplan financieel en economisch niet uitvoerbaar is. De zaak is op 10 juli van dit jaar op zitting behandeld.


* 200604920/1
(Vaststelling tracébesluit Zandmaas/Maasroute aanvulling I) Uitspraak over de vaststelling door de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat van het tracébesluit Zandmaas/Maasroute aanvulling I. Dit besluit is een aanvulling op het tracébesluit Zandmaas/Maasroute dat de staatssecretaris op 12 maart 2002 heeft vastgesteld, en is het resultaat van activiteiten van projectorganisatie De Maaswerken, die als doel heeft de gevolgen van hoogwater in het Maasdal te verminderen. Het besluit voorziet in de verhoging van het peil van de Maas in het stuwpand Grave met 30 centimeter. Volgens de staatssecretaris is deze verhoging nodig om verdroging van natuur- en landbouwgebieden in het gebied tegen te gaan en om de scheepvaart voldoende diepgang te garanderen. Verschillende belangenorganisaties zoals de Stichting Het Noordbrabants Landschap, ZLTO afdeling Rijk van Nijmegen en de Stichting Talis in Nijmegen zijn tegen het besluit en zijn in beroep gekomen bij de Raad van State. Ook inwoners van Nijmegen, Grave en Nederasselt en het college van burgemeester en wethouders van Cuijk zijn in beroep gekomen. Zij vrezen onder meer voor de gevolgen van de verhoging voor de oevers en de zandstranden in en rondom de Kraaijenbergse Plassen en mogelijke wateroverlast in woonwijk Weezenhof in Nijmegen. Verder stellen zij onder meer dat de gevolgen van de verhoging van het waterpeil onvoldoende zeker zijn en zijn zij er niet van overtuigd dat zij alle eventuele schade als gevolg ervan vergoed kunnen krijgen. De Raad van State vernietigde eerder, in een uitspraak van 9 juli 2003, het besluit van de staatssecretaris om het waterpeil in het gebied met 50 centimeter te verhogen. Deze uitspraak is, onder zaaknummer 200201802/1, te vinden op deze site via 'ZOEKEN' en 'Uitspraken'. De zaak is op 31 augustus van dit jaar op zitting behandeld.


* 200609111/1, 200700489/1, 200700490/1
(Weigering handhaving geluidoverlast Crayenesterbasisschool in Heemstede)
Uitspraak over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Heemstede om handhavend op te treden tegen de Crayenesterbasisschool aan de Crayenestersingel in Heemstede. Meerdere omwonenden van de school hebben een verzoek om handhaving ingediend omdat zij stellen als gevolg van de school geluidsoverlast te ondervinden. De gemeente vindt echter dat overmatige geluidsoverlast niet is te herleiden tot de school en baseert zich in dat verband op een in haar opdracht uitgevoerd rapport. De bewoners bestrijden de weigering door de gemeente en zijn in beroep gekomen bij de Raad van State. De zaak is op 21 augustus van dit jaar op zitting behandeld. Over een eerder verzoek om handhaving door een aantal van de omwonenden heeft de Raad van State reeds eerder, op 11 oktober 2006, twee uitspraken gedaan. Deze uitspraken, met zaaknummers 200509753/1 en 200509754/1, zijn te vinden op deze site.


* 200700575/1
(Bouwvergunning verleend voor drie woontorens in Maassluis) Uitspraak over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Maassluis heeft verleend voor de bouw van 192 appartementen in drie woontorens aan de Merellaan in Maassluis. De drie woontorens met 14, 18 en 21 bouwlagen moeten verrijzen in de zogenoemde Burgemeesterswijk in Maassluis. Een inwoner van Maassluis die op ongeveer 130 meter van de bouwlocatie woont, is tegen de bouwvergunning. Hij is van mening dat er twijfel is over de gevolgen van het bouwplan voor de luchtkwaliteit en dat de onderzoeksrapporten naar windhinder en schaduwwerking niet deugen. De zaak is op 28 augustus van dit jaar op zitting behandeld.


* 200701579/1
(Maatregelen tegen horecaondernemingen Agatha Christiesingel in Amsterdam)
Uitspraak over de maatregelen die het dagelijks bestuur van het stadsdeel Amsterdam Zuidoost van de gemeente Amsterdam heeft genomen tegen een aantal horecaondernemingen aan de Agatha Christiesingel in Amsterdam. De gemeente wil dat de horeca-activiteiten in de betreffende panden worden beëindigd, omdat sprake zou zijn van geluids- en drugsoverlast. De activiteiten van de horecaondernemingen zijn in strijd met het lokale bestemmingsplan, maar worden al 14 jaar gedoogd. De horecagelegenheden zijn het niet eens met de maatregelen en komen, na in het ongelijk te zijn gesteld door de rechtbank in Amsterdam, in hoger beroep bij de Raad van State. De zaak is op 21 augustus van dit jaar op zitting behandeld.


* 200702110/1
(Intrekking verklaring van geen bezwaar van inwoner van Amsterdam) Uitspraak over de intrekking door de minister van BZK van een verklaring van geen bezwaar van een inwoner van Amsterdam. De inwoner was werkzaam bij Falck Airport Security B.V. te Schiphol. De minister heeft de verklaring ingetrokken, omdat de inwoner is veroordeeld wegens een poging tot zware mishandeling van zijn echtgenote en hij eveneens werd verdacht vanwege een poging tot mishandeling. De inwoner is het niet met de intrekking eens en is, na in het ongelijk te zijn gesteld door de rechtbank in Amsterdam, in hoger beroep gekomen bij de Raad van State. Hij voert onder meer aan dat hij tussen zijn veroordeling en de intrekking zijn functie zonder incidenten heeft vervuld. De zaak is op 6 september van dit jaar op zitting behandeld.


* 200702278/1
(Weigering besluit om hond te laten muilkorven in Wormerland) Uitspraak over het besluit van het college van burgemeester en wethouders van Wormerland waarbij hij heeft geweigerd een inwoner van Wijdewormer te verplichten zijn hond aan te lijnen of te muilkorven. De broer van de man heeft het gemeentebestuur hierom verzocht, omdat de hond van zijn broer hem in zijn been zou hebben gebeten. Hij heeft zich tot de politie gewend en naar aanleiding van dit incident aan het gemeentebestuur gevraagd om een aanlijn- en/of muilkorfgebod. De twee broers wonen naast elkaar in Wijdewormer. Het gemeentebestuur heeft dit verzoek afgewezen, omdat de hond, een Fila Braseliero, niet gevaarlijk is. De rechtbank in Haarlem heeft een eerder beroep van de broer ongegrond verklaard. Deze heeft zich niet neergelegd bij de uitspraak van de rechtbank en is in hoger beroep gekomen bij de Raad van State. De zaak is op 12 september van dit jaar op zitting behandeld.