Gemeente Maastricht

Bericht uit Maastricht

Geest uit de fles bij opening nieuwe raadzaal in Mosae Forum

In aanwezigheid van Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Willem Alexander hebben acteurs van de Toneelacademie Maastricht de geesten van het oude stadhuis ten tonele gevoerd bij de overgangsceremonie van het oude stadhuis naar de nieuwe raadzaal in Mosae Forum. Met deze handeling is het totale project Mosae Forum officieel geopend. De jonge acteur/regisseur Tim Zweije schreef speciaal voor deze gelegenheid een voorstelling waarin de voorgangers van de huidige raadsleden nog éénmaal verbaal met elkaar op de vuist gingen alvorens het oude voor het nieuwe te verruilen. Ondersteund door zangers en musici van het Conservatorium Maastricht o.l.v. Frans Gulikers, zette de stoet zich uiteindelijk volgens een oud Maastrichts ritueel in beweging van het oude stadhuis over de markt naar de nieuwe raadszaal in Mosae Forum.

Pas nadat de nieuwe raadzaal zich in al zijn glorie openbaarde en de burgemeester de verhitte gemoederen van de geesten tot bedaren wist te brengen gingen zij akkoord met de verhuizing. Dit werd bezegeld met het aanbieden van geschenken aan de huidige raadsleden. Elk raadslid ontving een individueel kunstwerk, een insigne speciaal voor deze gelegenheid gemaakt door studenten van de Academie Beeldende Kunsten (ABK), o.l.v. Chequita Nahar. Voorlopig is daarmee de vrede bezegeld tussen de geesten van het stadhuis en de zittende zaal.

Met deze theatrale ceremonie nam de gemeenteraad na 343 jaar (!) afscheid van Het Stadhuis en werd de nieuwe raadzaal in Mosae Forum in gebruik genomen. Het was de wens van de gemeenteraad om met de begeleiding door de kunststudenten uitdrukking te geven aan haar ambities om de creatieve industrie te stimuleren en jongeren te betrekken bij en te behouden in Maastricht.

In dit project werkten 110 studenten van ABK, Conservatorium en Toneelacademie samen. Ze onderstreepten daarmee het belang van kunst en cultuur voor een creatieve stad. Een creatieve stad biedt kansen aan jonge culturele ondernemers die op het snijvlak van de kunsten onderling en op het snijvlak van cultuur en economie op zoek zijn naar producten en diensten die -hoewel vandaag nog onbekend- morgen kunnen uitgroeien tot succesformules en daarmee tot een motor van culturele en economische dynamiek.

Het project 'opening raadzaal' werd als CAT-project ontwikkeld door de kunstopleidingen van de Hogeschool Zuyd. CAT staat voor Creative Art Team en het CAT-project is een vierjarige pilot van de kunstopleidingen waar interdisciplinaire samenwerking en cultureel ondernemerschap centraal staan. Onderdeel van de CAT is het bureau voor de creatieve ondernemer, een bureau dat startersbegeleiding verzorgt voor alle studenten en afgestudeerden van de kunstopleidingen van de Hogeschool Zuyd die zich als cultureel ondernemer verder willen ontwikkelen.

Vervolg programma:

Kinderfestival, vanaf 14.00 uur tot 17.00 uur op de Maaspromenade Muziekparade, tussen 18.00 ­ 20.00 uur m.m.v. Bureau Amateurskunsten, Koninklijke Harmonie Maastricht 1825, Harmonie Heer Vooruit, Harmonie Sint Walburga en Harmonie Kunst door Oefening

Extra koopavond, vanaf 18.00 uur in de winkels van Mosae Forum 'Plasticiens Volants', vanaf 21.00 uur verzorgt deze Franse theatergroep een spectaculaire slotact in en rond Mosae Forum. De toegang is gratis.