LTO Noord


Land- en Tuinbouworganisatie Nederland
Postbus 29773, 2502 LT Den Haag
Bezoekadres : Bezuidenhoutseweg 225,
2594 AL DEN HAAG
Telefoon : 070 - 3382 700
Fax : 070 - 3382 710
Website : www.lto.nl

LTO Nederland noemt gevolgen van plan burgerinitiatief desastreus

|'Milieudefensie spiegelt                               |               |
|samenleving luchtkastelen voor'                        |               |
Milieudefensie slaat met het burgerinitiatief 'Stop fout vlees' de plank pijnlijk mis en spiegelt de Nederlandse bevolking luchtkastelen voor. Dit zegt LTO Nederland naar aanleiding van de bevindingen van het Centraal Plan Bureau (CPB) en het Milieu- en Natuurplanbureau (MNP), die de economische en milieugevolgen van het rapport van Milieudefensie hebben doorgerekend. De resultaten bevestigen de opvatting van LTO, dat het initiatief onhaalbaar en niet uitvoerbaar is.

Milieudefensie (MD) wil niet kijken naar marktwerking en wendt zich af van de economische werkelijkheid. Tal van ontwikkelingen en tendensen in de veehouderij worden simpelweg genegeerd. De financiële consequenties en de negatieve gevolgen voor de werkgelegenheid van het burgerinitiatief zijn volgens LTO desastreus. Er gaan 15.000 arbeidsplaatsen verloren en de inkomens dalen dramatisch: de toegevoegde waarde loopt terug van 42.000 naar 4.400 euro per arbeidskracht.
De toegevoegde waarde in het agrocomplex zou teruglopen van 4,7 naar 2,2 miljard euro. Bovendien zijn de voordelen op milieugebied (lagere ammoniak- en mineralenemissies) relatief beperkt. De extra kosten voor de overheid zullen oplopen van 460 miljoen euro in 2008 tot circa 860 miljoen in 2017. Met een vergoeding van de saneringskosten in verwante (keten)bedrijven is geen rekening gehouden. Per saldo zal het plan van MD ertoe leiden dat de veehouderij en de vleesproductie, die hier wordt afgebroken, door andere landen in Europa zal worden overgenomen.

Boeren zouden volgens het CPB en het MNP structureel afhankelijk worden van overheidssteun. Ze moeten bovendien tonnen per bedrijf investeren in een nieuw houderijsysteem, dat hoe dan ook internationaal niet concurrerend is. Voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland noemt de uitkomsten vernietigend en de wereld op zijn kop: ,,Nog los van de haalbaarheid in EU- en WTO-verband is de uitvoering alleen mogelijk als de samenleving jaren achtereen grote geldbedragen ter beschikking stelt voor de veehouderij en Nederland uit de Europese Unie treedt."

Maat is ervan overtuigd dat alleen een gezamenlijk dialoog kan leiden tot verdere aanpassingen in de veehouderij: ,,Waar het gaat om dierenwelzijn loopt onze veehouderij in Europa niet achter, maar juist voorop. Met constructieve maatschappelijke organisaties als de Dierenbescherming gaan we het debat aan over een verdere verduurzaming van de veehouderij. Op het gebied van dierenwelzijn en transport moeten stappen vooruit worden gezet. We zijn bezig met vernieuwing met als doel om het dierenwelzijn en het milieu op en om de veehouderijbedrijven te verbeteren. Daar hebben we de hele keten, de overheid en vooral ook de consument bij nodig. Dit is ook precies de route, die beide planbureaus als effectiever beoordelen."

/2
- 2 -

Maat heeft zich erg gestoord aan het feit, dat de Nederlandse veehouderij en meer specifiek de varkenshouderij door MD als 'fout' is neergezet. ,,Milieudefensie zit fout, omdat burgers op het verkeerde been worden gezet. Op het gebied van hygiëne, voedselveiligheid en dierenwelzijn zit de Nederlandse veehouderij wereldwijd in de kopgroep. We kunnen die positie alleen consolideren als we waardering houden van de samenleving, met nieuwe marktconcepten wordt ingespeeld op een veranderende vraag uit de markt en de consument werkelijke keuzes kan maken."