D66

REA-advies: omarm de toekomst, hervorm de arbeidsmarkt

26 september 2007

Het advies van de raad van Economische Adviseurs bevestigt volgens D66 de gedachte dat Nederland uit de sociaal-economische kramp moet komen. D66 steunt de aanbevelingen uit het advies, met name de krachtige oproep om de arbeidsmarkt open te breken.

Veel Nederlanders zijn bang voor de globalisering, waardoor ze hun toevlucht zoeken tot oude zekerheden. D66 pleit ervoor dat Nederland uit deze kramp komt en de globalisering zelfbewust tegemoet treedt. D66-leider Pechtold: "Angst is ook in dezen een slechte raadgever. Laten we Nederland hervormen en klaar maken voor de nieuwe economische realiteit. Prestaties moeten centraal staan op de arbeidsmarkt, niet juridische constructies."

De REA illustreert in haar advies dat op dit moment een groot potentieel op de arbeidsmarkt onbenut blijft: de outsiders krijgen in Nederland met moeite toegang tot de arbeidsmarkt. Hierdoor wordt Nederlandse bedrijven een grote bron van creativiteit en flexibiliteit onthouden. Bovendien zorgen de insiders die slecht presteren voor veel wrijving in bedrijven, omdat zij ongemotiveerd op hun post blijven. Hierdoor daalt de Nederlandse arbeidsproductiviteit ten opzichte van de Amerikaanse. Pechtold: "De outsiders moeten een betere kans hebben, niet alleen omdat zij recht hebben op gelijke kansen, maar ook omdat het beter is voor ons allemaal."

De PvdA durft geen hervorming van de arbeidsmarkt door te voeren. Volgens Pechtold is dit struisvogelpolitiek: "Het is onbegrijpelijk dat de PvdA kiest voor een vermolmd systeem dat mensen klein houdt. Ik dacht dat de PvdA op wilde komen voor mensen die zich emanciperen, maar zij kiest voor de gevestigde belangen."

De REA wil ook dat de overheid het goede voorbeeld geeft. D66 ondersteunt dit advies van harte. De publieke sector wordt namelijk nog meer beheerst door starheid dan de private. D66 dringt er dan ook op aan dat de regering werk maakt van het in 2005 aangenomen voorstel van D66-Kamerlid Fatma Koser Kaya om het speciale recht voor ambtenaren af te schaffen. Het kabinet traineert de uitvoering van het voorstel al sinds zijn aantreden.

Op dit moment betaalt een stratenmaker bijvoorbeeld mee aan de riante afvloeiingsregeling van een rijksambtenaar. Ook hoeven veel ambtenaren de eerste 18 maanden na hun ontslag niet te solliciteren, terwijl andere werknemers dit wel moeten. Ten slotte kan een ambtenaar vaker beroep aantekenen tegen zijn ontslag dan een werknemer uit de private sector, wat leidt tot hoge juridische kosten. Pechtold: "Het is bijna even duur om een ambtenaar te ontslaan dan om hem in dienst te houden. Dat is niet meer van deze tijd."

Lees hier het hele REA-rapport.

---