Gemeente Breda

Evenwicht in aangepaste plannen Om de Haenen en De Mandt Teteringen

Na intensief overleg met alle betrokken partijen in Teteringen, waaronder de Dorpsraad, zijn de plannen voor de twee multifunctionele accommodaties (MFA's) op belangrijke punten aangepast. MFA Om de Haenen wordt het onderkomen van basisschool Helder Camara, met kinder- en buitenschoolse opvang, maar ook met het gemeenschapshuis 't Web. Boerderij Rombouts en de Vlaamse Schuur blijven behouden voor Teteringen en krijgen een plek in de nieuwe MFA.

Het bestuur van 't Web bekijkt samen met de gemeente welke activiteiten in de Vlaamse Schuur passen. Het bloeiende verenigingsleven van Teteringen vindt voor haar activiteiten ruimte in zowel Om de Haenen als in MFA De Mandt in de wijk Bouverijen. Het nieuwe voorstel van burgemeester en wethouders voor de inrichting van de MFA's ziet er als volgt uit:

In MFA De Mandt komen een gymzaal, basisschool De Springplank, basisschool De Wegwijzer, de bibliotheek, buitenschoolse opvang en ruimte voor sociaal-culturele activiteiten voor de jeugd.

In MFA Om de Haenen, inclusief boerderij Rombouts en Vlaamse Schuur, komen basisschool Helder Camara, kinder- en buitenschoolse opvang en ruimte voor sociaal-culturele activiteiten voor volwassenen.

Teteringen heeft een sterke sociale structuur. Mensen kennen elkaar, zijn lid van verenigingen en bieden elkaar hulp. De gemeente wil de bewoners van Teteringen helpen het dorpsgevoel te behouden, maar wil er tegelijkertijd ook nieuwe inwoners bij betrekken. De twee multifunctionele accommodaties hebben daar een belangrijke functie in.

In 2003 besloot de gemeenteraad tot het bouwen van Om de Haenen en De Mandt. Kern van het collegebesluit dat er nu ligt is de ontwikkeling van twee evenwichtige MFA's, waar ieder iets van zijn of haar gading vindt.

De organisaties die samenwerken in de twee nieuwe voorzieningen willen elkaar aanvullen in activiteiten en ruimtegebruik. Daarnaast is het de bedoeling dat ze aansluiting zoeken bij een toekomstig zorgkruispunt en bij sportvoorzieningen elders in het dorp.

De raadscommissie Bouwen en Wonen adviseert op 9 oktober over de multifunctionele accommodaties. De gemeenteraad neemt op 18 oktober een besluit .

Het is de bedoeling dat de definitieve ontwerpen in 2008 verschijnen en de aanbesteding in december van dat jaar plaatsvindt. Vervolgens wordt er het hele jaar 2009 gebouwd. De oplevering staat gepland voor 2010. Beide MFA's vragen een investering van bijna 21 miljoen euro.

Breda, 26 september 2007