INLIA


Tussenstand Pardonregeling 26/09/2007

In een brief aan de Tweede Kamer d.d. 25 september 2007 geeft de staatssecretaris van Justitie een kort overzicht van de stand van zaken van de Pardonregeling.

Er is aan 15.000 mensen een verblijfsvergunning aangeboden; 11.000 mensen hebben dit aanbod inmiddels aangenomen. (Waarschijnlijk is de reactie van de overige 4000 nog niet verwerkt in de cijfers.)

De procedure van het moment van aanbod tot het verkrijgen van het verblijfsdocument duurt gemiddeld zes weken.

1500 mensen kregen geen pardonvergunning omdat er contra-indicaties waren, bijvoorbeeld omdat ze niet onafgebroken in Nederland waren of meerdere keren over hun identiteit hadden gelogen. Ongeveer de helft hiervan heeft nog wel een andere procedure lopen en mag deze ook in Nederland afwachten. De dossiers van de andere helft zijn door de IND doorgegeven aan de nieuwe Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V).

Uit de Pardon-doelgroep hadden 500 personen al op een andere grond een verblijfsstatus gekregen. Inmiddels zijn 10.000 aanvragen voor andere vormen van een verblijfsvergunning ingetrokken.

Zoals al eerder gemeld is de IND eerst begonnen met het beoordelen van de groep asielzoekers die bijvoorbeeld nog een procedure had lopen of in een AZC woonde. In oktober zal de IND gaan beginnen met de groep die al een andere, tijdelijke, verblijfsvergunning heeft. De staatssecretaris verwacht ook in oktober het grootste deel van de burgemeestersverklaringen binnen te krijgen, waarna de IND ook deze groep kan gaan beoordelen.

Vandaag (26 september) voert de vaste kamercommissie voor Justitie overleg met staatssecretaris Albayrak.