Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Commissie vraagt om inzage in bouwtechnisch rapport Bree/Maarland

Logo deelraadscomissie

De deelraadscommissie Vreewijk-Katendrecht stuurt een brief naar COM.WONEN om het bouwtechnische rapport op te vragen over de 85 woningen aan de Bree/Maarland die de corporatie wil slopen.

(Tekst: Emile Hilgers / Publicatie onder verantwoordelijkheid van de Griffie)

Verantwoordelijkheid COM.WONEN
Het dagelijks bestuur heeft het rapport al ontvangen en laten toetsen, aldus dagelijks bestuurder Gülami Yesildal in de vergadering van 18 september. "Het is de verantwoordelijkheid van COM.WONEN om de gegevens openbaar te maken", voegde hij daaraan toe.

Wijkvisie
Netty van den Ende van het Actiecomité Tegen Sloop vroeg in de commissievergadering naar de stand van zaken met betrekking tot de wijkvisie Vreewijk. Immers, in eerdere politieke debatten is besloten dat de sloopplannen zullen worden getoetst aan de wijkvisie. Volgens de bewoonster zijn er brieven ontvangen van de gemeente waarin staat dat de wijkvisie per 1 september ter inzage zou liggen.

Foto Bree

Complex traject
Yesildal gaf aan dat een stuurgroep de conceptvisie probeert vast te stellen, maar dat sprake is van een zeer complex traject met veel betrokken partijen. Het dagelijks bestuur van de deelgemeente en COM.WONEN hebben op- en aanmerkingen aangeleverd en pas als die naar ieders tevredenheid zijn verwerkt, kan volgens de portefeuillehouder de conceptvisie ter consultatie naar de wijk. "Reacties van de bewoners worden als bijlage in het stuk verwerkt en uiteindelijk beslist de deelgemeenteraad of de wijkvisie voldoende draagvlak heeft en of de visie voldoet aan de kaders die gesteld zijn."

Investeren
De bestuurder benadrukte dat de totstandkoming van de wijkvisie voor Vreewijk en de besluitvorming rond de 85 woningen aan de Bree/Maarland twee verschillende trajecten zijn. "De wijkvisie gaat niet alleen over bouwstenen, maar ook over sociale problematiek, leefbaarheid en veiligheid. De visie gaat over investeren in de wijk", aldus Yesildal. Commissieleden verwezen in het debat naar de lopende aanvraag bij de Rijksdienst Monumenten. "Is de conceptvisie gerelateerd aan de positie beschermd stadsgezicht Vreewijk?", wilde burgerlid Jerrel Chotoo (CDA) weten.

Singelplan
Het Singelplan Langegeer - met name verbreding van de oude poldervaart
- zou volgens diverse commissieleden in strijd zijn met het behoud van het historisch karakter van tuindorp Vreewijk. Het Singelplan, waarvan de voorbereidingen voor de uitvoering zijn stopgezet, was voor deze vergadering van de agenda gehaald omdat de uitslagen van de parkeertellingen - pas een week eerder door het dagelijks bestuur ontvangen - nog niet geanalyseerd waren.

Handtekeningen
Mevrouw Van den Ende liet de commissie weten dat al meer dan duizend handtekeningen waren ingezameld tegen de voorgenomen sloop. Die worden 13 oktober om 14.00 uur op het Brinkplein aangeboden aan wethouder Karakus, die volgens de bewoonster gezegd heeft dat maar een handjevol mensen tegen de sloop is.

Behoud
De woordvoerster van het actiecomité en later ook commissielid Yvonne de Winter (Leefbaar Rotterdam) stelden dat de bewoners de wijk en hun woningen willen behouden en dat het een kwestie is van wegwerken van achterstallig onderhoud, aanbrengen van dubbel glas, en restauratie. Bij huisbezoeken voor het bouwtechnisch rapport zijn volgens Van den Ende overhaaste conclusies getrokken, bijvoorbeeld lekkage bij het zien van een bruine plek, terwijl de bewoner volhield dat die was veroorzaakt bij een eerdere renovatie.

Brief
Floris de Jong (PvdA) vroeg Yesildal of hij een brief wilde sturen om het bouwtechnische rapport voor de commissie op te vragen. Laatstgenoemde zei daarover na te willen denken. Later werd op aangeven van Yusuf Tahiroglu (GroenLinks) besloten dat de commissie zelf een brief schrijft aan COM.WONEN om het stuk op te vragen.

Moties
Twee conceptmoties, opgesteld door het SP-burgerlid George Verhaegen, werden besproken tijdens de commissievergadering. Motie 1, waarin het optreden van COM.WONEN rond de voorgenomen sloop wordt afgekeurd, is voor een aantal commissieleden alleen acceptabel na tekstuele aanpassingen. Motie 2, waarin wordt gesteld dat vanwege de technische toestand van de huizen sloop niet noodzakelijk is, was voor een meerderheid veel te voorbarig, zeker zolang het bouwtechnische rapport nog niet bekend is.