Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Starthandeling dijkversterking Enkhuizen-Hoorn

Toespraak | 21-09-2007 | Staatssecretaris Tineke Huizinga-Heringa

Alleen de uitgesproken tekst geldt.

Dames en heren,

Het is glashelder dat het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier weet hoe het prioriteiten moet stellen. Anders zouden we hier vandaag niet bij elkaar zijn om de dijkversterking Enkhuizen-Hoorn officieel van start te laten gaan. Ik vind het erg goed dat u zo snel begint met een project uit het Hoogwaterbeschermingsprogramma 2008-2012. U bent één van de eerste, proficiat.

Water, en daarmee het Hoogwaterbeschermingsprogramma, heeft voor mij natuurlijk de hoogste prioriteit. We weten allemaal dat Nederland moet leven met water. En leven met water, daar valt tegenwoordig heel veel onder. We zorgen voor schoon en gezond water. We regelen de waterhuishouding van ons land. We innoveren, zodat we economisch voordeel kunnen halen uit onze omgang met water. We proberen functies te combineren, op de kruising van water, ruimtelijke ordening, energiewinning en natuur. Maar dat alles heeft geen zin als we ons niet ook beschérmen tegen het water. Dat zijn de rode draden van de Watervisie die ik onlangs namens het kabinet heb gepresenteerd en waarin we aangeven hoe Nederland op de lange termijn wordt voorbereid op de gevolgen van de klimaatverandering. Met in het achterhoofd het idee dat water niet alleen een bedreiging is, maar juist ook kansen biedt voor ons land.

Afgezien van het feit dat u voortvarend bent opgetreden, heb ik ook bewondering voor de manier waarop u de dijkversterkingen in uw regio benadert. Wat u hier doet is méér dan alleen de dijk versterken. Alle belangen van natuur en mens zijn gewogen en hebben waar mogelijk een plaats gekregen. Ook is er slim gewerkt door grondstoffen van andere projecten te gebruiken. Zo waren meerdere projecten makkelijker te financieren én wordt er geen materiaal verspild. Dat past heel mooi in de duurzame aanpak die ik ook met de watervisie voorsta.

Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat deze dijk straks weer voldoet aan veiligheidsnormen uit de Wet op de waterkering. Wij hebben in Nederland zelfs wettelijk vastgelegd dat we een te grote kans op overstroming niet tolereren. We leven in een delta, en achter onze dijken is veel economische activiteit en wonen veel mensen. In de eerste toetsing van primaire waterkeringen in 2002 bleek dat deze dijk niet meer voldeed aan die strenge eisen, en omdat u toen snel bent begonnen met een planstudie, was u voorbereid op het moment dat het project inderdaad in het Hoogwaterbeschermingsprogramma werd opgenomen en kunt u direct van start gaan.

Het opknappen van deze dijk staat niet op zichzelf. Het gebeurt tegen de achtergrond van de watervisie, met daarin bijvoorbeeld de toekomstplannen voor het IJsselmeergebied. Het ontwerp van de dijk is robuust en op de toekomst berekend. Maar de vraag is wat we straks nog meer willen met het IJsselmeer en het Markermeer en welke eisen dat dan stelt aan die waterkeringen. Zijn dat dezelfde eisen als nu, of vragen we straks nog méér van de waterkeringen? Aan de antwoorden hierop zullen we samen vorm moeten gaan geven, zoals ik dat heb aangegeven in de watervisie.

Dames en heren,
Ik wens u veel succes met dit project, en ook met de andere dijkversterkingen die het Hoogheemraadschap gaat uitvoeren. Veertien in totaal, waaronder twee zwakke schakels, dat is een flinke klus. Ik hoop dat alle waterschappen, Rijkswaterstaat en de diverse betrokken provincies uw goede voorbeeld volgen en snel aan de slag gaan met de daadwerkelijke uitvoering van de maatregelen uit het Hoogwaterbeschermingsprogramma. In het coalitieakkoord zijn voldoende middelen gereserveerd om het volledige programma uit te voeren. Het Hoogwaterbeschermingsprogramma is deze week ook nog eens geactualiseerd. Kortom, het geld is er, dus is er alle ruimte om innovatieve plannen te maken en ze in uitvoering brengen. En om daar een officieel begin mee te maken, stap ik nu graag op fiets om het werk-in-uitvoering-symbool te onthullen.

Dank u wel.