Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 25 september |
|2007                                              |


1. Subsidie verkeersveiligheid
Marktpartijen, wegbeheerders, maatschappelijke organisaties maar ook inwoners van Brabant kunnen aan de hand van de 'Subsidieregeling Stimulering Brabantbrede Verkeersveiligheid 2007-2011' een bijdrage vragen voor projecten die de verkeersveiligheid bevorderen. Gedeputeerde Staten hebben een regeling van maximaal E 520.000,- voor 2007 vastgesteld. Het betreft een ontwerpbesluit waarop inspraak mogelijk is.

2. Toegankelijke bushaltes
De Brabantse bushaltes moeten toegankelijker worden. Naast een algemene kwaliteitsimpuls is dit vooral van belang voor mensen met een functiebeperking, ouderen en reizigers met bijvoorbeeld een kinderwagen of veel bagage. De provincie geeft daarbij voorrang aan bushaltes bij vervoerknooppunten, hele drukke haltes en ziekenhuizen. Het is de bedoeling dat in 2015 43% (1530) van de in het totaal 4250 haltes aangepakt zijn. Dit is exclusief het gebied van het Samenwerkingsgebied Regio Eindhoven en de buurtbushaltes. De bushaltes vallen onder de verantwoordelijkheid van de gemeenten. GS willen die stimuleren en zullen voor de periode 2008- 2011 een subsidieregeling instellen.

3. Brabants MIT
Het Brabants Meerjaren Investeringsprogramma Infrastructuur en Transport (MIT) 2008-2012 is definitief door Gedeputeerde Staten vastgesteld. Het biedt een overzicht en samenhang van waar de komende jaren geïnvesteerd wordt in infrastructuur en mobiliteit.

4. Mainportcorridor Zuid
Gedeputeerde C. Steffens neemt namens GS zitting in het Platform van het project Mainportcorridor Zuid (PMZ). Dit project richt zich op de ontwikkeling van de A4 als doorstroomroute van vrachtverkeer tussen Rotterdam en Antwerpen. Zowel private als publieke partijen maken deel uit van het platform.

5. Brabant Battle
De scholierenquiz "Brabant Battle" die Omroep Brabant met steun van de provincie uitzond, was succesvol. De quiz stond in de top-4 van de best bekeken programma's van de omroep, de deelnemers gaven de quiz een rapportcijfer 7,7, de leerkrachten kwamen zelfs met een 8,2. Ook werd er binnen de scholen aandacht besteed aan de quiz die tot doel had de kennis over Brabant te bevorderen. De quiz werd uitgezonden in de periode voor de statenverkiezingen van 2007. Winnaar was het Sondervick College uit Veldhoven, de school ontving E10.000 voor een schoolfeest uit handen van de Commissaris van de Koningin, mw. J.R.H. Maij-Weggen.

6. Studiereis
De gedeputeerden Hoes en Rüpp nemen deel aan een studiereis naar Engeland van het Interprovinciaal Overleg. De directeur Ecologie neemt deel als voorzitter van het IPO-vakberaad. De reis staat in het teken van de duurzame ontwikkeling van het landelijk gebied.

7. Intensieve veehouderij
De ontwikkeling van de intensieve veehouderij in landbouwontwikkelingsgebieden komt op gang. Dat blijkt uit de rapportage over de periode 2006 en eerste helft van 2007. Ook in verwevingsgebieden groeit de intensieve veehouderij. Daar staat de afname van bedrijven in het stedelijk gebied tegenover. Er wordt veel techniek ingezet om de milieudruk te beperken. De afname van de milieudruk in het extensiveringsgebied is nog gering maar begint op gang te komen. Een belangrijke doelstelling van de reconstructie is de afwaartse beweging van de intensieve veehouderij rond kwetsbare natuurgebieden en de afname van geurhinder rond woonkernen. Dit zal nog extra inzet vergen.

8. Bestuurscommissies landinrichtingen
Er is het voornemen om drie bestuurscommissies in te stellen op grond van de provinciewet voor de landinrichtingsprojecten Weerijs-Zuid, Peelvenen en Wintelre-Oerle. Dat is nodig omdat de landinrichtingswet is komen te vervallen. De Wet Inrichting Landelijk Gebied geeft GS de mogelijkheden om hun bevoegdheden te delegeren aan een bestuurscommissie. Daarvoor hebben GS nu een ontwerp-statenvoorstel opgesteld.

9. Ruimte voor Ruimte II CV
Er komt mogelijk een nieuwe Commanditaire Vennootschap voor het vervolg van de samenwerkingsoverkomst Ruimte-voor-Ruimte. De regeling dient om de kosten van de sloop van overtollige agrarische bedrijfsgebouwen te bekostigen door de bouw van woningen. Gedeputeerde Staten zenden een ontwerp-statenvoorstel aan de statencommissies voor Bestuur en Middelen en Ruimte en Milieu.

10. Teeltondersteunende voorzieningen
Het nieuwe beleid voor zogenoemde teeltondersteunende voorzieningen, dat GS hebben vastgesteld, biedt meer mogelijkheden voor ondernemers en legt meer verantwoordelijkheid bij gemeenten. De kwetsbare gebieden blijven beschermd. Teeltondersteunende voorzieningen worden gebruikt op tuinbouwbedrijven om de bedrijfsvoering te optimaliseren. Het gaat dan bijvoorbeeld om folie over aspergebedden om de oogst te vervroegen of om een geasfalteerd terrein om heesters of struiken in potten op te kweken. Het nieuwe beleid maakt een onderscheid tussen permanente en tijdelijke voorzieningen. Permanente voorzieningen moeten op het bouwblok plaatsvinden. Tijdelijke voorzieningen worden maximaal zes maanden per jaar gebruikt en mogen buiten het bouwblok worden geplaatst.

11. Uitvoeringsplatforms
Voor de uitvoering van de vrijwillige kavelruilen Teteringen, Ulvenhout Galder, Dommelstroom en Bergeijk worden mogelijk uitvoeringsplatforms ingesteld. Gedeputeerde Staten hebben dat voornemen kenbaar gemaakt. De instelling van de uitvoering is nodig door de intrekking van de landinrichtingswet.

12. Statenvragen Jacobskruiskruid
GS ontwikkelen geen nieuw beleid voor de bestrijding van Jacobskruiskruid. Er wordt nu eerst gewacht op de resultaten van een symposium over Jacobskruiskruid dat de provincie 13 februari 2008 samen met de ZLTO organiseert. Dat antwoorden GS op vragen van het lid van Provinciale Staten, mevr. B. Verstappen, Partij voor de Dieren Noord-Brabant.

13. Statenvragen over schade door ganzen en smienten
In de winter 2005-2006 is in totaal voor E 26.086,- aan schadevergoeding uitgekeerd binnen de ganzenovereenkomsten die de provincie heeft afgesloten. Dat antwoorden GS op vragen van het lid van Provinciale Staten, mevr. B. Verstappen, Partij voor de Dieren Noord-Brabant.

14. Proeftuin Het Groene Woud
GS stemmen in met een bijdrage van E 5.398.130,- aan Proeftuin Het Groene Woud. Dit onder voorbehoud van cofinanciering van de convenantpartners (de gemeenten Best, Oirschot, Boxtel en Waterschap De Dommel).

15. Verjagen ganzen en smienten
GS hebben besloten dat de Faunabeheereenheid Noord-Brabant in de periode 2007-2011 van oktober t/m maart grauwe ganzen, kolganzen en smienten mag verjagen. Dat geldt alleen voor werkgebieden van Wildbeheereenheden waar een schadehistorie bekend is. Binnen de foerageergebieden voor overwinterende ganzen en smienten die GS hebben aangewezen, mag niet worden gejaagd.

16. Kwetsbare gebieden
GS hebben kennis genomen van de Aanpak voor aanwijzing van zeer kwetsbare gebieden op grond van de Wet ammoniak en veehouderij. Deze aanpak vormt de basis voor een ontwerpbesluit dat begin 2008 ter inzage wordt gelegd. Voorafgaand leggen GS het concept voor aan de reconstructie- en gebiedscommissies revitalisering landelijk gebied en aan de Provinciale Commissie Ecologie.

17. Wijziging gebiedsplannen
GS wijzigen een aantal natuurgebiedsplannen en het beheersgebiedsplan Noord-Brabant. Het gaat om wijziging van 34 kleine locaties. De wijzigingen vloeien onder meer voort uit verzoeken van particulieren, terreinbeheerders of landinrichtingscommissies. En uit door GS goedgekeurde plannen op grond van de Wet Ruimtelijke Ordening. Tevens worden de natuurgebiedsplannen en het beheersgebiedsplan opnieuw vastgesteld. Dit is nodig vanwege de overgang van Programma Beheer van het Rijk naar de provincie.

18. Operationeel Programma Zuid-Nederland
Provincie Noord-Brabant wordt de beheersautoriteit, het ministerie van LNV de certificeringsautoriteit en het ministerie van Financiën de controlerende autoriteit voor de uitvoering van het Operationeel Programma (OP) Zuid Nederland 2007-2013. Het OP Zuid is voor de uitvoering van projecten in het kader van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. GS hebben ingestemd met het juridische kader, waarin de onderlinge taken en verantwoordelijkheden tussen de drie partijen worden vastgelegd. Tevens hebben GS ingestemd met het convenant tussen de provincies Zeeland, Limburg en Noord-Brabant waarin de verdeling van de middelen, verantwoordelijkheden en risico's zijn vastgelegd.

19. Monumentenwacht
De statuten van de stichting Monumentenwacht mogen veranderd worden. De stichting houdt zich bezig met de bouwkundige inspectie van monumentale panden en preventief onderhoud. De bestaande structuur van een Algemeen Bestuur, Dagelijks Bestuur en Directie wordt vervangen door een Raad van Toezicht en een Directie. Gedeputeerde Staten stemmen daarmee in.

20. Uitvoeringsprogramma Jeugdzorg 2008
De effectiviteit en doelmatigheid in de jeugdzorg moet worden vergroot. Dat blijkt uit het ontwerp-uitvoeringsprogramma jeugdzorg dat Gedeputeerde Staten, onder het voorbehoud van het beschikbaar stellen van geld door Provinciale Staten, aan de statencommissie voor Zorg, Welzijn en Cultuur zenden. GS willen ook anders omgaan met de voorspelde vraag naar zorg en de zorginkoop en willen investeren om de groei in de vraag naar jeugdzorg op te vangen. Daarmee zal naar verwachting van het college voor het Bureau Jeugdzorg in 2008 E53 miljoen nodig zijn en voor de zorgaanbieders E121 miljoen.

21. Ruimtelijke plannen
Gedeputeerde staten verlenen op grond van artikel 19 WRO een verklaring van geen bezwaar aan de gemeente Veghel voor het oprichten van een hotel met conferentieruimten/zalencentrum; aan de gemeente Zundert voor een vervangende woning aan de Nieuwmoerseweg 16; aan de gemeente Helmond voor de bouw van een woning met bijgebouw aan de medevoort 21a; aan de gemeente Loon op Zand voor de bouw van 59 appartementen en 17 woningen aan de kasteellaan 20; aan de gemeente Hilvarenbeek voor 2 ruimte voor ruimte kavels aan de Baarschotsestraat te Diessen; aan de gemeente Sint Oedenrode voor 4 woningen aan de van Duppenstraat; aan de gemeente Halderberge voor 26 woningen tussen de Moerdijksestraat, Klinkstraat en Velletriweg te Oudenbosch; aan de gemeente Uden voor 4 vrijstaande woningen aan de Slabroekseweg, Hengstheuvel en de Voortweg.

De gemeente helmond krijgt een categorie-aanwijzing op grond van artikel 19 lid 2 Wet Ruimtelijke Ordening voor het plaatsen van antennemasten, de gemeente Waalwijk krijgt een categorie-aanwijzing op grond van artikel 19 lid 2 wet Ruimtelijke Ordening voor het ontwerp-bestemmingsplan Halvezolenpark. Op grond van deze aanwijzingen kunnen de gemeenten afwijken van het nu geldende bestemmingsplan. Aan het bestemmingsplan Het Stoom, gemeente Bergeijk wordt gedeeltelijk goedkeuring onthouden.

22. Memorie van Antwoord programmaplan Vertrouwen in Brabant
De bespreking van het programmaplan "Vertrouwen in Brabant" heeft over het algemeen geleid tot positieve reacties. Wel waren er vragen over de concreetheid van sommige delen van de uitwerking. GS informeren naar aanleiding van de besprekingen Provinciale Staten met een Memorie van Antwoord dat Gedeputeerde Staten naar Provinciale Staten zenden. Provinciale Staten bespreken het programmaplan op 5 oktober 2007.


---- --