VVD


25-9-2007

EP stemt voor erkenning proactieve maatregelen Nederlandse suikerindustrie

Voorstel Jan Mulder (VVD) aangenomen in plenaire vergadering

Het Europees Parlement is vandaag akkoord gegaan met de voorstellen van de Europese Commissie voor aanvullende maatregelen voor herstructurering van de suikersector. Het heeft daarbij echter wel een aantal kanttekeningen gemaakt. Zo werd een voorstel van VVD-europarlementariƫr Jan Mulder aangenomen dat pleit voor erkenning van de proactieve herstructureringsmaatregelen die de Nederlandse suikerindustrie al nam voordat de echte hervorming van start ging. Mulder: "De sluiting van de fabrieken in Breda en Puttershoek moet alsnog in aanmerking komen voor herstructureringscompensatie, net als nu het geval is voor fabrieken elders in Europa. Het Parlement is dit gelukkig met mij eens, nu de Raad van Landbouwministers nog."

Tijdens de stemming van het dossier in de landbouwcommissie, enkele weken geleden, werden al twee andere voorstellen van Jan Mulder aangenomen. De eerste pleit voor aanvullende compensatie, met terugwerkende kracht, voor cichoreitelers die hun quotum al hebben ingeleverd, net zoals deze voor suikertelers beschikbaar zal zijn. Mulder: "Gelijke monniken, gelijke kappen, dus de aanvullende compensatie moet ook voor cichoreitelers gelden."

Het andere voorstel dat al aangenomen werd pleit om de definitieve afschaffing van nationale suikerquota die nu nog slechts tijdelijk geschorst zijn, mee te laten tellen voor toekomstige verplichte reductiepercentages. Mulder: "Hiermee worden lidstaten gestimuleerd om de tijdelijk geschorste quota nu alvast definitief af te schaffen, zodat generieke reducties in de toekomst beperkt kunnen worden."

De voorstellen van de Europese Commissie behelzen aanvullende maatregelen voor om meer suikerquota uit de markt te halen. Dit omdat de opkoopregeling voor suikerquota, zoals die onder de recente suikerhervorming werd vastgesteld, tot nog toe onvoldoende heeft opgeleverd. Zo wordt het onder de nieuwe voorstellen ook mogelijk dat individuele boeren hun quota inleveren, in plaats van de huidige situatie waarin enkel hele fabrieken hun quotum kunnen laten opkopen. Daarnaast worden voorzieningen getroffen om generieke kortingen toe te passen, indien de vernieuwde opkoopregeling nog steeds onvoldoende oplevert.