GroenLinks

Tichelaar pleegt kiezersbedrog

25 september 2007

De PvdA heeft vandaag besloten om geen steun te verlenen aan een referendum over het Europese Hervormingsbedrag. Hiermee pleegt de PvdA kiezersbedrog. De PvdA heeft in haar verkiezingsprogramma immers letterlijk geschreven dat "Voor een nieuw (grondwettelijk) verdrag in een nieuw referendum nodig". Bovendien heeft fractievoorzitter Tichelaar van de PvdA gesteld dat er een referendum moest komen over het nieuwe Europese Verdrag. "Er is nu geen enkele reden om géén referendum te houden", stelde Tichelaar nog drie maanden terug (NRC, 26 juni 2007).

De PvdA beweert dat het Europees Hervormingsverdrag wezenlijk anders is dan de Europese Grondwet. Dit wordt echter tegengesproken door tal van Europese politici. De geestelijk vader van Giscard d'Estaing stelde niet voor niets dat "In terms of content, the proposals remain largely unchanged, they are simply presented in a different way (persverklaring Europees Parlement 17 juli 2004). De Duitse Bondskanselier Merkel stelde eveneens dat "The substance of the constitution is preserved. That is a fact"(Telegraph, 29 juni 2007). De PvdA laat met haar oordeel dan ook vooral zien dat zij bang is voor de kiezers. Deze krijgen immers niet meer de kans om te beoordelen of het nieuwe verdrag aan hun wensen tegemoet komt. De achterban van de PvdA moet, net als bij het parlementaire onderzoek naar Irak, weer een grote prijs betalen voor regeringsdeelname. Grote vraag blijft of zij er wat (op het ontslagrecht?) voor terugkrijgt.

GroenLinks staat welwillend tegenover het nieuwe Europese Verdrag, omdat een betere Europese samenwerking op tal van gebieden nodig is. Urgente problemen zoals de klimaatverandering kunnen alleen in Europees verband effectief worden aangepakt.
GroenLinks is echter niet bang voor het oordeel van de eigen bevolking. Integendeel, een referendum zou juist de kans bieden om mensen te betrekken bij de Europese Unie. Er is overigens nog een laatste kans voor (de achterban van) de PvdA. Laat de bevolking zelf beslissen of er een referendum moet komen.
De tweede kamer kan half oktober de initiatiefwet behandelen van Duyvendak, Kalma en Van der Ham. Die wet maakt het voor de bevolking mogelijk een raadgevend referendum te initiëren. Het kan toch niet zo zijn dat de PvdA haar steun aan deze wet opzegt (of de behandeling traineert) omdat ze wil voorkomen dat de bevolking een referendum afdwingt over het Hervormingsverdrag. Vast staat dat de PvdA voorlopig nog niet van de referendumkwestie af is.

Mariko Peters
Femke Halsema