Universiteit Leiden

Bijeenkomst September - Kinderen als proefkonijn: Ja/nee

:: Datum - 25 september
:: Tijd - 20:00
:: Plaats - Buddhas (waar?)

Er zijn meer dan 200 geneesmiddelen in ontwikkeling voor gebruik bij kinderen. Onderzoek bij volwassenen is niet zondermeer vertaalbaar en bijvoorbeeld dosering kan nu niet goed worden uitgezocht voor kinderen. Iedereen wil echter wel juist bij kinderen een optimale en zo veilig mogelijke behandeling.

o De huidige Nederlandse wetgeving (WMO) beperkt onderzoek te veel volgens de voorstanders van verruiming van de onderzoeksmogelijkheden. Moeten en mogen we wachten tot in het buitenland alles is gedaan ? o Kinderen zijn veel gevoeliger (en niet mondig) voor onderzoeksaktiviteiten met een mogelijk blijvende invloed op de emotionele ontwikkeling. Deze specifieke "schade" bij kinderen moet zeer ernstig worden genomen.

Welke toenadering tussen beide standpunten is mogelijk?

Praat mee en geef aan wat U bij uw eigen kind zou toelaten en of u zelf ervaringen hebt als kind met onderzoeksactiviteiten.

De sprekers zijn:
Adilia Warris, kinderarts-infectioloog
Adilia Warris (1968) is kinderarts-infectioloog en sinds 1 mei 2006 hoofd van de divisie pediatrische infectieziekten en immunologie van het Universitair Medisch Centrum St Radboud, Nijmegen. In 2004 promoveerde zij op het onderzoek naar de afweer en epidemiologie van invasieve aspergillose. Mijn klinische en wetenschappelijke interesses liggen op het gebied van invasieve schimmelinfecties, primaire afweerstoornissen, HIV/AIDS bij kinderen en luchtweginfecties. Bij het zoeken naar betere therapeutische opties voor kinderen met HIV/AIDS en invasieve schimmelinfecties kwam zij in aanraking met de mogelijkheden en onmogelijkheden van geneesmiddelenonderzoek bij kinderen. Zij draagt bij aan de nationale discussie over de regelgeving omtrent wetenschappelijk onderzoek bij kinderen.

Ghislaine van Thiel, onderzoeker medische ethiek Ghislaine van Thiel (1968) studeerde (na eerder de HBO-V te hebben afgerond) Gezondheidswetenschappen in Maastricht. Vervolgens werkte zij als onderzoeker bij het Centrum voor Bio-ethiek en Gezondheidsrecht van de Universiteit Utrecht. Haar huidige aanstelling is bij het Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en eerstelijns Geneeskunde (Universitair medisch Centrum Utrecht). Ze is vice voorzitter van de kamer `Kinderen' van de METC aldaar. De onderwerpen van haar onderzoek zijn onder meer methodologie van ethische theorievorming en ethiek van medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen.

Het debat wordt geleid door klinisch farmacoloog Koos Burggraaf. Koos (Jacobus) Burggraaf (1959) studeerde farmacie, biofarmaceutische wetenschappen (met als specialisatie klinische farmacologie) en geneeskunde aan de Universiteit Leiden. Het artsexamen (cum laude) werd afgelegd in 1990 en in 1998 promoveerde hij op het proefschrift `Liver blood flow in clinical pharmacology - assessment with echo-Doppler'. Sinds 1990 werkt hij bij het Centre for Human Drug Research (CHDR, Leiden). Hij is geregistreerd klinisch farmacoloog en sinds 2000 universitair hoofddocent bij het LUMC. Zijn hoofdinteresse ligt bij onderzoek aan medicamenten in de vroege fase van ontwikkeling (fase I/II) op het terrein van hart- en vaatziekten, endocrinologie, endotheelfunctie , ontsteking en maag-darmfunctie, met een extra belangstelling voor medicamenten voor kinderen.

© SCIENCE CAFE LEIDEN 2007 WEBSITE WEEGT 75KILO