Spreekpunten bij opening Week van de Smaak
Toespraak | 23-09-2007
Spreekpunten van de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, G.
Verburg, Opening Week van de Smaak, 23 september 2007.
Dames en heren,
Aardbeien met peper. Kunt u zich er iets bij voorstellen? Pierre Wind wel,
want die heeft dit gerecht kinderen voorgeschoteld, tijdens de allereerste
smaakles op een basisschool. En raad eens wat? Ze vonden het nog lekker ook!
Smaken verschillen.
Smaaklessen. Waarom stopt LNV geld in smaaklessen? Waarom willen we dat
mensen, en met name kinderen, zich bewust zijn van de herkomst van hun
voeding? Omdat we merken dat steeds meer mensen opgroeien tussen glas, steen
en staal. En vervreemd raken van platteland en natuur. Loop een willekeurige
basisschool binnen en vraag waar de melk vandaan komt. Of de kipnugget uit
hun Happy Meal; de spies van de barbecue. Tien tegen een luidt in een aantal
gevallen: uit de supermarkt. Of van het loket waar je met de auto langs
rijdt. Ik vind dat dat niet kan. Ik vind dat kinderen moeten weten dat melk
van de koe komt. En de salami-schijfjes op de pizza van het varken.
En ik wil nog een stap verder gaan. Ik vind niet alleen dat kinderen moeten
weten waar hun voedsel vandaan komt, ik vind ook dat ze moeten weten welke
dingen gezond zijn om te eten en welke niet. Ze moeten weten dat verse jus
d'orange gezonder is dan cola. Dat magere yoghurt beter voor je is dan
chocoladevla.
En als ik dan toch bezig ben, ik vind zelfs dat kinderen iets moeten weten van
de wereld achter hun voedsel. Want door wat je in je mond stopt, beïnvloed je
een reeks van gebeurtenissen. Niet alleen je eigen gezondheid, maar ook
dierenwelzijn, milieu, natuur en wereldhandelproblematiek. Dit alles - de
herkomst van het voedsel, wat gezond is en niet, en de wereld achter het
voedsel -, wil ik op een positieve manier onder de aandacht brengen. Onder
andere door aan kinderen te laten zien dat goede, gezonde producten heel erg
lekker kunnen zijn. Dat begint bij smaaklessen, en dat krijgt een vervolg in
bijvoorbeeld de campagnes van het Voedingscentrum.
Zo heb ik het Voedingscentrum onlangs gevraagd een campagne te organiseren om
mensen bewuster te maken dat zij met hun keuzes invloed kunnen uitoefenen.
Want dezelfde mensen die vragen om meer regels op het gebied van
dierenwelzijn, kiezen in de supermarkt vaak de allergoedkoopste kipfilets.
Het zou mij een lief ding waard zijn als zij daarbij het verband tussen het
een en ander zien en begrijpen. U merkt, dames en heren, ik leg het woord '
Smaak' graag wat ' breed' uit. ' Smaak' heeft voor mij ook te maken met het
stimuleren van dierenwelzijn en -gezondheid. Met verantwoord ondernemen en
het promoten van biologische- en streekproducten. Over het bevorderen van
gezond en lekker eten.
Wist u overigens dat de catering op de Haagse locaties van het ministerie van
Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit voor zeventig procent biologisch is. En
dat het streven voor volgend jaar honderd procent biologisch is? Dus mocht u
een loopbaan als overheidsdienaar ambiëren, dan weet u in ieder geval waar u
lekker en gezond kunt eten.
Dames en heren,
Aan dat lekkere en gezonde eten zal tijdens deze week geen gebrek zijn. Ik
vind het geweldig om te zien dat zovele organisaties die met het
thema 'Smaak' te maken hebben, zich hebben verbonden aan deze week. En ik
denk dat we er nu wel definitief van uit kunnen gaan dat de 'Week van de
Smaak' is doorgebroken in Nederland. En daarmee scharen we ons in het rijtje
van België, Frankrijk en Zwitserland. Het is dan nog wel geen echte Europese
beweging, maar we horen wel bij de grootste smulpapen van ons continent.
Ik hoop overigens wel dat al die deelnemende organisaties erin zullen slagen
om massaal al die Nederlanders vanachter hun diepvrieskisten en magnetrons te
trekken en hen alles te leren over rauwmelkse boerenkazen. Over ambachtelijk
brood. Over fruit dat heeft mogen groeien tot de perfecte rijpheid. En over
groenten die op natuurlijke wijze zijn geteeld.
En als ze dan op die lokatie zijn, dan hoop ik dat al die stedelingen ook eens
goed om zich heen kijken. En dat jachtige, drukke leven even van zich af
schudden. En die rust en ruimte opsnuiven. Want dat zou het andere doel
moeten zijn dat deze Week van de Smaak moet dienen. Het moet de stedeling
bewust maken van de betekenis van het platteland.
Zo heb ik in Amsterdam - samen met wethouder Marijke Vos - het project
Proeftuin Amsterdam gestart dat er bijvoorbeeld voor moet zorgen dat er meer
regionale en duurzame producten in de stad beschikbaar worden. Deze
voedselstrategie - die zorgt voor een betere verbinding tussen stad en
plattenland - zou ik ook graag met andere steden opzetten.
En dat geldt evenzeer voor het inzetten van maatschappelijke stages om de band
van met name de jeugd met voedsel, land, landschap en landbouw te versterken.
Mijn doel is om hiervoor tienduizend maatschappelijke stageplaatsen op te
zetten. En ik roep de organisaties, met name vanuit het voedseldomein, op om
hieraan een bijdrage te leveren.
Gelukkig zijn er vandaag veel van die organisaties, waar LNV op onderdelen mee
samenwerkt, hier aanwezig. Hier aanwezig om die band tussen stad en
platteland, tussen consument en producent, tussen boer en burger, tussen
voeding en landschap, voor de bezoekers zichtbaar te maken. Zichtbaar te
maken dat ze - met een minimum aan inspanningen - in staat zijn bewust eigen
keuzes te maken voor het voedsel dat ze willen eten.
Ik ben bijzonder verheugd te zien dat de hier aanwezige organisaties dat in
alle gezamenlijkheid oppakken. Dat verdient grote waardering en wat mij
betreft ook een applaus! Ik hoop zeer dat deze samenwerking ook na de Week
van de Smaak zal blijven voortduren. En dat het anderen inspireert om zich
erbij aan te sluiten. Dan zal ik met alle plezier ook volgend jaar nog een
financiële bijdrage leveren aan dit evenement.
Want dames en heren, op dit moment moet er misschien nog geld bij om
landelijk 'door te breken' en bekendheid te krijgen. Maar ik weet zeker dat
over vijf jaar dit evenement niet misstaat in het rijtje Zomercarnaval, het
Film Festival, de Wereldhavendagen, Poetry International en natuurlijk de
Boekenweek. En om dat laatste alvast wat dichterbij te brengen, heb ik een
boek meegenomen. Het heet ' Alle 13 maanden smaak' en het staat vol met
eetweetjes, interviews, nuttige data en natuurlijk lekkere recepten. En
iedere deelnemer aan de Week van de Smaak krijgt het mee.
Dames en heren,
Ik wil graag het eerste exemplaar van dit fraaie boek overhandigen aan de
eerste burger van deze stad. Burgemeester Opstelten, wilt u zo vriendelijk
zijn om naar voren te komen?
Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit