Universiteit Maastricht

Universiteit Maastricht
Persbericht
24 september 2007

Pluim Europese Commissie voor UM-project
GenderBasic blijkt 'success story'

Van de circa 5500 onderzoeksprojecten die de Europese Commissie financiert in haar 'zesde kaderprogramma FP6', is het GenderBasic project van UM-onderzoekster Ineke Klinge gekozen tot een van de veertig 'success stories'. Het project maakt zich sterk voor de sekse- en genderdimensie in wetenschappelijk onderzoek naar ziekte en gezondheid. Nieuwe medicijnen kunnen bijvoorbeeld niet alleen op mannen getest worden, om vervolgens ook aan vrouwen voorgeschreven te worden. GenderBasic ontwikkelt instrumenten voor onderzoekers om de praktische, technische, ethische en financiële problemen die hiermee gepaard gaan, te tackelen. Naar tevredenheid van de Europese Commissie.

Bij 'meer vrouwen in de wetenschap' denkt iedereen automatisch aan meer vrouwelijke wetenschappers. Maar er is meer: het gaat er ook om dat man-vrouwverschillen, zowel in biologisch ('sekse') als sociaal-cultureel ('gender') opzicht, worden meegenomen in alle fases van wetenschappelijk onderzoek. Het blijkt voor veel wetenschappers een hele uitdaging om sekse- en genderaspecten te integreren in hun dagelijkse onderzoekspraktijk. Ineke Klinge, medisch bioloog en werkzaam bij onderzoeksinstituut CAPHRI en het Centrum voor Gender en Diversiteit van de Universiteit Maastricht, maakt zich al jaren sterk voor de sekse- en genderdimensie in het wetenschappelijk onderzoek naar ziekte en gezondheid. GenderBasic, dat zij coördineert, wordt gefinancierd door FP6, een subsidieprogramma voor Europees onderzoek in een aantal door de EU vastgestelde aandachtsgebieden. Genderbasic richt zich vooral op life sciences onderzoek In een eerdere EU-subsidieronde, het vijfde kaderprogramma (FP5), voerde Klinge samen met haar collega Mineke Bosch een inventarisatie uit van sekse- en genderaspecten. Hun aanbevelingen nam de EC over in de richtlijnen voor het zesde kaderprogramma (FP6). Elke subsidieaanvraag voor de thema's Life Sciences, genomics and biotechnology en Food Quality and Safety moest voldoen aan een aantal criteria, zowel wat betreft vrouwenparticipatie (minstens veertig procent) als integratie van sekse- en genderaspecten in de onderzoeksmethodiek (wordt er voldoende aandacht geschonken aan biologische èn sociaal-culturele man-vrouwverschillen). "Dat de EC onze aanbevelingen zo nadrukkelijk opnam in de richtlijnen, zien we als een enorme erkenning. Brussel is er duidelijk van overtuigd dat aandacht voor de sekse- en genderdimensie geen feministisch stokpaardje is, maar een kwaliteitscriterium voor goed wetenschappelijk onderzoek." GenderBasic wordt samen met de andere veertig 'sucess stories' opgenomen in een door de Europese Commissie uitgegeven catalogus.

Noot voor de pers:
Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u terecht bij dr. Ineke Klinge, tel. 043 3881872, e-mail I.Klinge@ZW.unimaas.nl De afdeling Communicatie & Relatiebeheer van de UM is bereikbaar via 043 388 5222, e-mail pers@bu.unimaas.nl. De persberichten van de Universiteit Maastricht staan op internet: http://www.pers.unimaas.nl/ Zie ook het Research Magazine voor meer interessant onderzoek aan de UM: http://www.unimaas.nl/researchmagazine

Maastricht University
Maastricht University is a Dutch university with a strong European and international outlook. Cherishing and stimulating talented people and creating opportunities for innovative education and research relevant to society's needs are core values of Maastricht University.