Gemeente Oisterwijk

18-09-2007

Kunstwerken en kleine monumenten op deze site

Kunst op straat: Oisterwijk kijkt naar Kunst en Klein Cultureel Erfgoed

Maandag 24 september geeft wethouder van den Bosch om 13.30 uur in het Grand Café van cultuurcentrum Tiliander het startschot voor het project Kunst op straat. Op de gemeentelijke website staat vanaf die dag informatie over 31 kunstwerken en 50 kleine monumenten in de openbare ruimte.

Startbijeenkomst

Tijdens de startbijeenkomst op 24 september worden 20 scholieren vanuit het basis- en voortgezet onderwijs geïnstalleerd als ambassadeurs van het project. Dit project betreft niet alleen de kunstwerken in de openbare ruimte maar ook de kleine monumenten van het cultureel erfgoed. Ellen Brouwers van het gelijknamige bureau voor kunstvormgeving verzorgt daarna met de ambassadeurs een creatieve happening. Die zal gaan over haar werk Beautiful people, in het Grand Café van Tiliander.

Project Kunst op straat

Vertegenwoordigers van leerlingen van groep 7 en 8 van de basisscholen en de brugklas van 2College Durendael werken als ambassadeurs samen in een werkgroep. Zij verkennen de objecten en kiezen dan samen met hun klas een object. Vervolgens geven de ambassadeurs in samenwerking met professionals/kunstenaars vorm aan een workshop voor hun klas over het gekozen object. Een publicatie met beeldverslagen over de gekozen objecten (met stadswandeling) maakt de verzamelde informatie toegankelijk voor inwoners en bezoekers van de gemeente. De ambassadeurs dragen hun inzichten uit in presentaties binnen en buiten de scholen en dragen zo bij aan versterking van de aandacht voor Kunst en Cultureel Erfgoed. Het project Kunst op straat wordt uitgevoerd door onderwijsadviseur Dona Scolaire.

www.oisterwijk.nl

Om betrokkenheid bij openbare kunst en klein cultureel erfgoed te vergroten heeft de gemeente Oisterwijk aan CLIPOisterwijk, de marktplaats cultuureducatie, de opdracht gegeven om een cultuureducatief programma voor het basisonderwijs te laten ontwikkelen. Speciaal voor dit project plaatst de gemeente Oisterwijk de kunstwerken en kleine monumenten met foto en aanvullende informatie op haar website: www.oisterwijk.nl/kunst en cultuur/kunstwerken en kleine monumenten.

De informatie over de kunstwerken is grotendeels gebaseerd op een inventarisatie uit 2006 van de Nieuwe Brabantse Kunst Stichting (NBKS). Het overzicht van kleine monumenten is gebaseerd op een inventarisatie uit 2001-2003, uitgevoerd door een speciale werkgroep onder leiding van Wim De Bakker.

De Lind 44 | Postbus 10101 | 5060 GA OISTERWIJK Tel: 013 52 913 11 | Fax: 013 52 856 60 | Email: gemeente@oisterwijk.nl