NEN


Aspartaam veilig

maandag 24 september 2007, 13:32

Een panel van acht experts heeft vijfhonderd onderzoeken naar de veiligheid van aspartaam bestudeerd en kwam tot de conclusie dat in huidige hoeveelheden van consumptie aspartaam veilig is. Het onderzoek gepubliceerd in het septembernummer van 'Critical Reviews in Toxicology' werd gefinancierd door Ajinomoto, een producent van aspartaam.

Opspraak
Sinds de Italiaanse Ramazzini-groep twee studies publiceerde over verband tussen de consumptie van aspartaam en kanker bij ratten is er discussie over de zoetstof. Reden voor Ajinomoto om een grootschalig onderzoek uit te laten voeren. Volgens Informa Healthcare, uitgever van Critical Reviews in Toxicology, waren de panelleden niet op de hoogte van de opdrachtgever voor het onderzoek. Ajinomoto was niet op de hoogte van de identiteit van de panelleden om belangenverstelling te voorkomen.

Voor meer informatie over dit onderwerp: Marcel de Vreeze, telefoon: (015) 269 01 25, marcel.devreeze@nen.nl

Bron: VMT

Normen over dit onderwerp:

NEN-EN 12856:1999 , Voedingsmiddelen - Bepaling van acesulfaam-K, aspartaam en sacharine - Hogedruk vloeistofchromatografie

NEN-EN 12857:1999 , Voedingsmiddelen - Bepaling van cyclamaat - Hoge-drukvloeistofchromatografie

NPR-CEN/TS 14537:2003 , Voedingsmiddelen - Bepaling van neohesperidine-dihydrochalcon