Jubilerende Nederlandse Boekverkopersbond wordt Koninklijk
24/09/2007 22:53
De Nederlandse Boekenbond BV
De Nederlandse Boekverkopersbond heeft het predikaat Koninklijk ontvangen. Dit gebeurde tijdens het BoekverkopersGala op maandagavond 24 september 2007 in het Amsterdamse Muziekgebouw aan het IJ. Burgemeester Job Cohen kwam dit aan het eind van een spetterend theaterprogramma vertellen. Volgens directeur Ari Doeser is dit 'hét grote saluut aan de boekhandel in Nederland'.
'Een grotere waardering voor al die vernieuwende boekhandels kan ik me niet voorstellen. De boekhandels leveren een ontzettend belangrijke bijdrage aan het culturele leven in ons land waar de Wet op de vaste boekenprijs een breed assortiment in een dicht netwerk van boekhandels stimuleert,' aldus Ari Doeser.
De Nederlandse Boekverkopersbond, dé brancheorganisatie van de boekhandel, heeft ruim 1100 boekhandels als lid en is een belangrijke speler in de boekenbranche.
NBb-jubileum
Op 24 september1907 werd de Nederlandse Boekverkopersbond opgericht om de belangen van de boekhandel te behartigen en deze te vernieuwen. De wortels van de NBb liggen in de negentiende eeuw, toen boekverkopers zich rond het tijdschrift De Debitant en in lokale debitantenverenigingen verenigden. De NBb droeg dan ook van 1907 tot 1924 de naam 'De Nederlandsche Debitantenbond'. Anno 2007 is de NBb een moderne branchevereniging die de boekhandel permanent ondersteuning biedt bij aanpassingen waar de veranderende markt om vraagt.
Uit Liefde in boeken
Heel 2007 heeft de NBb uitgeroepen tot jubileumjaar. Tijdens het BoekverkopersGala werd ook het jubileumboek 'Uit liefde in boeken' gepresenteerd, waarin 15 bekende Nederlandse auteurs dié Europese boekhandel beschrijven die indruk op hen maakt. Dit boek is vanaf vandaag bij de boekhandel te koop voor 16,95 euro. Eerder ontwierp Joost Swarte al een speciaal jubileumlogo en -postzegels en werd er een fonds opgericht ter bescherming en restauratie van schrijversgraven. Op 23 april jongstleden organiseerde de NBb het congres "Het Papierloze Boek" over digitalisering en de toekomst van de boekhandel en wordt er een leerstoel boekhandel bij de Universiteit van Amsterdam ingesteld.
Noot voor de redactie,