Gemeente Dordrecht


Gelijke behandelingstram in Rotterdam

Vanaf maandag 24 september gaat in Rotterdam een gelijke behandelingstram rijden. De tram markeert het begin van een campagne in een aantal gemeenten in Zuid-Holland en Noord-Brabant om het publiek ervan bewust te maken dat artikel 1 van de Grondwet gelijke behandeling garandeert, discriminatie verbiedt en mogelijkheden biedt iets te doen tegen discriminatie. De campagne markeert ook de bundeling van drie antidiscriminatie bureaus. De bureaus in Dordrecht (Zuid-Holland-Zuid), Breda (Midden-en West-Brabant) en Rotterdam-Rijnmond bundelen de krachten en gaan samen verder onder de naam RADAR.

De gelijke behandelingstram wordt op maandag 24 september om 8.00 uur 's ochtends door minister Ella Vogelaar uit de remise van de Rotterdamse RET aan de Oostzeedijk gereden. De Dordtse wethouder Hans Spigt en de Rotterdamse wethouder Orhan Kaya nemen even later het stuur over. Passagiers van de tram tijdens de eerste rit zijn verschillende wethouders (onder andere van Rotterdam en Dordrecht) en vertegenwoordigers van landelijke en plaatselijke organisaties voor gelijke behandeling en belangenorganisaties, zoals de voorzitter van de Commissie Gelijke Behandeling, Alex Geert Castermans en de directeur van Artikel 1, Hubert Fermina.

Ook 40 bussen
De tram rijdt vervolgens vanaf de Oostzeedijk, via de Blaak naar de Erasmusbrug. Bij het nieuwe LUXOR theater zal het gezelschap overstappen in een streekvervoer bus. Dit is een van de 40 bussen die getooid met een gelijkebehandelings-leuze de komende tijd door de regio's Rotterdam-Rijnmond, Zuid-Holland-Zuid en Midden- en West-Brabant zal rijden. De bus rijdt naar Dordrecht waar de presentatie van het nieuwe RADAR en de officiële aftrap van de campagne zal plaatsvinden op het Da Vinci college aan de Leerparkpromenade 100.

Gemeenten voor gelijke behandeling
De Dordtse wethouder Hans Spigt zal daar toelichten wat de accenten en prioriteiten zijn bij de aanpak van discriminatie voor zijn gemeente. Hij zal dat verbinden met een uitdaging aan jongeren om actief stelling te nemen. Wethouder Orhan Kaya zal een toelichting geven op het Rotterdamse Collegeprogramma om discriminatie en uitsluiting tegen te gaan en gaat in op de campagne die nu wordt gestart, onder andere gericht op scholen.

Art.1 banier
Als start van deze campagne zullen de wethouders gezamenlijk een groot formaat banier onthullen. Kleinere versies van deze banier zullen op grote schaal in het nieuwe werkgebied van RADAR te zien zijn. Het Da Vinci College krijgt als eerste school een exemplaar aangeboden. Rapper Risskant zal de speciaal voor de campagne gemaakte rap ten gehore brengen.

Voortgaande activiteiten
Na 24 september vinden nog diverse activiteiten plaats in het kader van de campagne in het nieuwe werkgebied van RADAR. Zo wordt op woensdag 26 september in Breda het nieuwe RADAR kantoor aan de Delpratsingel geopend door de Bredase wethouder Marja Heerkens. Op vrijdag 28 september onthult korpschef Meijboom van de politieregio Rotterdam-Rijnmond een banier en zal ook in Zuid-Holland-Zuid de politie worden verblijd met banieren.