Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

10 september 2007

Valkenburg eerste Hoofdstad Week van de Smaak

Nog 14 dagen en dan begint de Week van de Smaak. Op meer dan 1.500 locaties worden smaaklessen, proeverijen, kookdemonstraties gehouden. En natuurlijk is er een hoofdstad van de Week van de Smaak. Voor dit eerste jaar is dat Valkenburg aan de Geul.

Limburg is een provincie met een rijke culinaire traditie en het is dan ook niet toevallig dat het mooi gelegen Valkenburg aan de Geul zich als eerste aandiende om flink uit te pakken tijdens de eerste grootscheepse Week van de Smaak in Nederland.

De hele week zijn er tal van activiteiten waarin de smaak van eerlijke producten en gerechten uit de streek centraal staat. Er worden speciale culinaire arrangementen gelanceerd en tevens vindt de start plaats van een wellness-route waaraan de gerenommeerde Valkenburgse restaurants deelnemen. Het Voedingscentrum is aanwezig met een speciale Week van de Smaak bus waarmee aandacht wordt besteed aan de balans tussen gezond eten en voldoende beweging. Op zondag 30 september vindt de landelijke slotmanifestatie van de Week van de Smaak plaats, met onder meer het grootste boerenontbijt in de straten van Valkenburg aan de Geul. Naar verwachting schuiven rond de 1.000 inwoners van Valkenburg aan de Geul aan bij het ontbijt. De gehele opbrengst van het ontbijt komt ten goede aan het Ronald McDonald Kinderhuis in Houthem St. Gerlach.

Valkenburg aan de Geul wil zijn titel eer aan doen en zal niet alleen tijdens de Week van de Smaak uitpakken met culinaire activiteiten. Gedurende het hele jaar worden culinaire activiteiten georganiseerd. De focus ligt daarbij speciaal op goed en gezond eten in combinatie met heerlijk ontspannen en voldoende bewegen. Valkenburg aan de Geul zal de titel Hoofdstad van de smaak dragen tot dat ze de vlag over moet geven aan de nieuw te kiezen hoofdstad in de tweede Week van de Smaak, editie in 2008.

Ook volgend jaar wordt de hoofdstad van de Smaak gekozen door een speciale jury. De inschrijving hiervoor begint komend najaar.

Einde persbericht

---

De Week van de Smaak is een gezamenlijk initiatief van Euro-Toques, smaakambassadeur Pierre Wind, Slow Food, Streekeigen Producten Nederland, Kunsthal Rotterdam en Biologica. Projectleiding ligt bij Biologica. De Week van de Smaak wordt langjarig gesteund door het VSBfonds en het ministerie van LNV. Verder wordt de week mogelijk gemaakt door o.a. de Volkskrant, Provincie Noord-Brabant, Koninklijk Horeca Nederland, Lekker (Dé restaurantgids van Nederland) en delicious., té lekker om te laten liggen.



Ingezonden persbericht