Gemeente Rotterdam

Evides Waterbedrijf oefent binnenkort de inzet van het nooddrinkwatersysteem. Het bedrijf heeft met de gemeente Rotterdam een gezamenlijke leveringsplicht van drinkwater. Het is natuurlijk belangrijk om goed voorbereid te zijn als er een echte calamiteit of uitval van de drinkwatervoorziening optreedt.

Nooddrinkwatersysteem
Van 24 tot en met 27 september 2007 vindt er op het Noordereiland een veldoefening plaats, uitgevoerd door Evides met ondersteuning van de Koninklijke Landmacht. Ze oefenen dan de levering van nooddrinkwater aan de bewoners van het Noordereiland. In eerste instantie via mobiele voorzieningen - water via de waterwagens en de waterboot - en vervolgens via een tijdelijk leidingnet. De aanleg van een dergelijk net op het Noordereiland zal zo'n 2 dagen in beslag nemen.

Op het Noordereiland wordt vanaf Rotterdam-Zuid over de Hef een tijdelijk leidingnet met een totale lengte van circa 2 km gemaakt. Verder worden er vrachtwagens met waterzakken geplaatst aan weerszijden van de Maaskade. Ook zal een waterboot, die normaliter drinkwater levert aan de binnenvaart, bij de oefening worden ingezet. Maakt u zich geen zorgen over de reguliere drinkwatervoorziening; er blijft gewoon drinkbaar water uit de kraan komen. Het water dat uit de kraan komt is van dezelfde kwaliteit als altijd. Er wordt geoefend met het leggen van een apart en tijdelijk leidingnet, naast de gangbare drinkwaterleiding.

Waarom is er een nooddrinkwatersysteem?
Drinkwater is een 1e levensbehoefte. Als er door omstandigheden geen drinkwater via het reguliere leidingnet geleverd kan worden, hebben het waterbedrijf en de gemeente een gezamenlijke leveringsplicht om binnen 24 uur na uitval 3 liter drinkwater per persoon per dag te verstrekken op distributiepunten van maximaal 2.500 personen. De gemeenten zijn verantwoordelijk voor de verdeling van het nooddrinkwater en heeft distributiepunten aangewezen in het verzorgingsgebied.
Het hebben van een nooddrinkwaterplan en de bijbehorende materialen is belangrijk om goed voorbereid te zijn op een noodsituatie, maar er moet ook regelmatig geoefend worden. De kans dat de reguliere drinkwatervoorziening uitvalt is overigens - vanwege allerlei technische aspecten - erg klein.

Werkzaamheden
Evides draagt samen met de Koninklijke Landmacht zorg voor onder andere de aan- en afvoer van materialen, montage van leidingdelen, en pompen. Daarom zijn er in de genoemde periode een twintigtal militairen op het Noordereiland aanwezig. Daarnaast bewaakt defensie het materiaal in de avond en nacht om overlast en misbruik te voorkomen.
De aanleg van het noodnet start maandagmiddag 24 september en zal op woensdag 26 september worden afgerond. De demontage van de leidingen en buizen en het afvoeren daarvan vindt tot en met donderdag 27 september plaats. Naar verwachting zal de overlast tot een absoluut minimum worden beperkt. Het plaatsen van wegoverspanningen zal uitsluitend buiten de spitsuren plaatsvinden. Het scheepvaart en wegverkeer ondervinden nauwelijks tot geen hinder.

Waar kan ik terecht met vragen?
U kunt voor algemene vragen over de oefening op Noordereiland terecht bij 0800 1529, het storingsnummer van Evides Waterbedrijf. Daarnaast kunt u zich wenden tot het informatiepunt dat zich bevindt op het Noordereiland op de Hoek van de Prins Hendrikkade en de Feijenoordstraat. Kijk voor meer informatie ook op www.evides.nl

Bron: Bestuursdienst, 24-09-2007