Opnieuw aangepaste agenda commissie Ruimte maandag 24 september 2007
Op maandag 24 september 2007 vindt er een commissie Ruimte plaats van 19.00-23.00 uur in de Raadzaal van het Stadhuis (Grote Kerkplein 15) in Zwolle.
Besluit inzake het al dan niet vrijgeven van het structuurplan voor ter visielegging
De commissie wordt (op uitdrukkelijk verzoek van de raad) gevraagd om uit te spreken of het voorliggende ontwerp Structuurplan Zwolle 2020 vrijgegeven kan worden voor de ter visielegging. D. w. z. dat dan een ieder, binnen een termijn van zes weken na de datum van de ter visielegging, zijn of haar zienswijze over dit plan schriftelijk bij de gemeenteraad kenbaar kan maken. Het college reageert daarna in een nota op de ingebrachte zienswijzen. De ingebrachte zienswijzen kunnen tot gevolg hebben dat het college nog veranderingen aanbrengt in het ontwerp van het structuurplan. De nota met de reacties en het ontwerpstructuurplan zullen vervolgens gezamenlijk besproken worden in een speciale vergadering van de commissie Ruimte. Daarbij krijgen de indieners van de zienswijzen de gelegenheid om mondeling of schriftelijk bij de raadscommissie te reageren op de reactie van het college op hun zienswijze. De raadscommissie geeft in die vergadering haar oordeel over het ontwerp structuurplan en daarmee dus ook over de reacties van het college op de ingediende zienswijzen. De raad stelt enkele weken na deze commissievergadering het structuurplan definitief vast.
De commissieleden worden nu verzocht alleen een oordeel uit te spreken over de vraag of dit structuurplan vrijgegeven kan worden voor de tervisielegging. Het is op dit moment niet de bedoeling om de inhoudelijke discussie over het structuurplan te heropenen. Die discussie is recent gevoerd in de raadsvergaderingen van 27 november 2006 en 7 mei 2007. Het vervolg van de inhoudelijke discussie kan (naar alle waarschijnlijkheid) weer plaatsvinden in een vergadering van de commissie Ruimte in het voorjaar van 2008.
Herziening plaatsingsbeleid antenne-installaties voor mobiele telefonie
De raad wordt gevraagd om het terughoudende plaatsingsbeleid van de gemeente Zwolle los te laten en medewerking te verlenen aan de uitrol van het netwerk t.b.v. mobiele telefonie. Voorwaarde hierbij is dat er zorgvuldige procedures worden gevoerd, waarbij goed wordt gecommuniceerd met bewoners en omwonenden.
Vergunningvrije plaatsingen van antenne-installaties zullen vooraf aan de gemeente moeten worden gemeld. Tevens moet dan worden aangegeven hoe de communicatie is geregeld.
Als er wel een vergunning noodzakelijk is, dan zal iedere vergunningprocedure moeten starten met een informatiebijeenkomst voor de omwonenden. In een aantal nader omschreven gevallen moet daarna nog een voorlichtingsbijeenkomst worden georganiseerd.
Oude Mars
Deze informatieve raadsbrief is door de raad geagendeerd op verzoek van de fractie van de VVD. De uitslag van deze ontwikkelcompetitie is voor de raad aanleiding hier nader over te spreken.
Gemeentelijk afvalstoffenplan 2007-2011
De raad wordt gevraagd om in te stemmen met een aantal concrete, in het korte raadsvoorstel opgenomen, maatregelen, die voortvloeien uit het nieuwe gemeentelijke afvalstoffenplan voor de periode 2007- 2011. Dit afvalstoffenplan is gebaseerd op de bestaande Zwolse milieuvisie "Milieu op scherp". Het afvalbeleid over de periode 2002-2006 is geëvalueerd. De ROVA heeft verder een afvalmonitor 2005 geproduceerd, waarin dieper is ingegaan op die evaluatie. De conclusies van die afvalmonitor zijn zoveel mogelijk verwerkt in het nieuwe gemeentelijke afvalstoffenplan.
Dit onderwerp is eerder geagendeerd geweest in de commissievergadering van 18 juni 2006, maar kon toen door tijdgebrek niet behandeld worden.
Visie op de ondergrond
De raad wordt gevraagd de basisprincipes van de Visie op de Ondergrond vast te stellen en in te stemmen met de toepassing ervan in diverse projecten. Tevens wordt de raad gevraagd om in te stemmen met de doorvertaling van deze basisprincipes naar de reguliere gemeentelijke beleidsprogramma´s voor water, bodem, energie, groen en de Ruimtelijke Ordening in zijn algemeenheid.
De basisprincipes die worden bedoeld bieden integrale oplossingen voor vraagstukken als: betaalbare bodemsaneringsoperaties, systeemgericht (grond)waterbeheer, CO²-reductie, bescherming van de drinkwatervoorraden, financiering van de verdere ontwikkeling van het buitengebied, etc.
De visie op de ondergrond is tot stand gekomen met medewerking van diverse partners in de stad: Waterschap, Vitens en de provincie. In het voortraject is samengewerkt met circa 25 bedrijven en (semi)overheidsorganisaties.
Op 4 september jl. heeft dit project een eervolle vermelding gekregen in het kader van Duurzame Dinsdag, een initiatief van een aantal maatschappelijke organisaties die zich met duurzaamheid bezig houden. Op 31 oktober 2007 wordt in Zwolle het symposium "De ontdekking van de ondergrond" gehouden. Dat staat voor een belangrijk deel in het teken van deze Visie op de Ondergrond. Het bedrag ad ¤ 50.000 aan gemeentelijke middelen waarover in het voorstel wordt gesproken, kan worden gedekt uit de reguliere gemeentelijke middelen.
Bron: Raadsgriffie
Datum van 18-09-2007 tot 25-09-2007
Gemeente Zwolle