Ingezonden persbericht
Tentoonstelling en activiteiten in het SieboldHuis Zaterdag 22 september 2007 t/m zondag 7 oktober 2007
ACTIVITEITEN
Zondag 23 september, 15u: gratis rondleiding over de vaste collectie.
Vrijdag 28, zaterdag 29 en zondag 30 september: Ikebana-festival, i.s.m de Hortus botanicus:
Ikebana is een bijzondere vorm van bloemschikken die zijn oorsprong in Japan vindt. Meer dan 90 arrangementen, gemaakt door vertegtenwoordigers van vier verschillende Ikebanascholen, zijn in de Oranjerie en Wintertuin van de Hortus en ook in het SieboldHuis te bewonderen en bestuderen op 28, 29 en 30 september.
Daarnaast zijn er workshops in de Hortus Botanicus en demonstraties in het SieboldHuis. De prijs voor de workshops is ¤22.50 en voor de demonstraties ¤10. De toegang voor de Hortus Botanicuss en het Sieboldhuis is hierin niet inbegrepen. Hiervoor is een combinatiekaart bij de kassa te koop voor de speciale prijs van ¤10,00. Museumkaart is ook geldig.
Aanmelden en informatie kan via connyvandongen@planet.nl.
Zondag 30 september, 14u: gratis rondleiding over de vaste collectie.
Zondag 7 oktober, 15u: gratis rondleiding over de vaste collectie.
TENTOONSTELLINGEN
NIEUW!
Voorbijsnellend Ogenblik
Foto's van Lucienne van der Mijle
Vrijdag 28 september 2007 t.e.m. zondag 16 december 2007
'De sprong van het ene beeld in het andere is een ervaring tijdens het reizen. Ik breng mijn eigen voorraad beelden en mijn eigen vluchtige blik op de wereld mee en probeer achter de vreemde façades iets te ontdekken wat tot me spreekt'.
In het najaar van 2007 toont het SieboldHuis een geheel van 'voorbijsnellende ogenblikken': foto's van Lucienne van der Mijle. Deze fotografe is sinds 1999 de huisfotograaf van Yamato, het bekende drum-ensemble uit Japan. Daarnaast reist ze regelmatig af naar Japan, waar ze met haar fototoestel gestileerde momentopnames vastlegt van vissers, dansers en dieren.
De tentoonstelling in het SieboldHuis toont een selectie van deze opmerkelijke foto's. Allen spreken van de intense energie waarmee Lucienne van der Mijle zich identificeert op het moment dat ze de knop van de camera induwt. Bovendien wordt deze 'ki', levensenergie, nog duidelijker gemaakt door telkens twee duidelijk herkenbare beelden naast elkaar te zetten. De twee 'ogenblikken' op de foto's gaan als het ware dansen met elkaar, waardoor een verrassend nieuwe kijk op het geheel ontstaat.
Lucienne van der Mijle's belangstelling voor Japan komt voort uit de kennismaking met de slagwerkgroep Ondekoza, midden jaren 80, uit verhalen van (Japanse) vrienden en het verblijf van haar dochter in Japan. Haar vele reizen naar Japan hebben inmiddels een indrukwekkende hoeveelheid materiaal opgeleverd. In 2000 maakte zij, in het kader van het 400 jarig bestaan van de handelsbetrekkingen tussen Japan en Nederland, de documentaire 'Vissersbestaan Hirado-Vlissingen'.
Het boek Voorbijsnellend Ogenblik is tijdens de tentoonstelling in het SieboldHuis te koop.
Vaste opstelling
Het SieboldHuis in Leiden biedt het mooiste uit het oude en nieuwe Japan in een monumentaal historisch pand aan het Rapenburg; prenten, lakwerk en ceramiek, fossielen, herbaria, geprepareerde dieren, munten, kleding, oude landkaarten en honderden andere schatten. Alles is tussen 1823 en 1830 in Japan verzameld door de Beierse arts Philipp Franz von Siebold.
SieboldHuis, Rapenburg 19, Leiden
Tel: 071 512 55 39 www.sieboldhuis.org info@sieboldhuis.org
Openingstijden: dinsdag t/m zondag, 10.00-17.00 uur Entree: ¤7,50 / ¤4,00 / MK en CJP geldig.
Annelies Valgaeren | Communicatie | SieboldHuis | tel: + 31 (0)71 5125539 | annelies@sieboldhuis.org | Postbus 11007 | 2301 EA Leiden | Rapenburg 19 | fax: + 31 (0)71 5128063 | aanw. di, woe, do, vr
Van 3 augustus tot 16 september in het SieboldHuis:
Zomer in het SieboldHuis - Okinawa, het andere Japan
Prenten van Yusuke Namihara
www.sieboldhuis.org